Četvrtak 30.10.2014.
22:18
b92.net

SAD: Medicinska sestra sama izašla iz karantina

Kejsi Hikoks napustila je karantin kako bi se provozala biciklom sa svojim dečkom
 

Hikoks je testirana na virus ebole po povratku iz zapadne Afrike, gde je pomagala u lečenju obolelih, i utvrđeno je da nema virus.

Nju su sa međunarodnog aerodroma Njuark odveli u karantin-šator i potom u njenu kuću u Mejnu, gde joj je naloženo da ostane do isteka 21. dnevnog karantina.

Hikoks je najavila da namerava da ceo slučaj iznese pred sud, ukoliko joj država danas ne ukine karantin.

"Iskreno verujem da ovakva politika nije ni naučno ni ustavno ispravna i zbog toga neću da sedim i da dozvolim da me političari maltretiraju i primoravaju da ostanem kod kuće, jer ne predsavljam rizik po američku javnost", rekla je Hikoks za američku televizijsku mrežu NBC.

Republikanski guverner Pol LePejdž rekao je da će zatražiti zakonsko ovlašćenje da Hikoks mora da ostane izolovana u kući do 10. novembra.

Ako joj država ne ukine karantin, Kejsi Hikoks će se žaliti sudu
 

LePejdž je rekao da, iako američka savezna država Mejn poštuje prava pojedinaca, mora da bude na oprezu i zaštiti svojih 1,3 miliona stanovnika, kao i sve one koji u nju dolaze.

Američki predsednik Barak Obama kritikovao je juče političare koji zahtevaju poštovanje karantina za putnike iz zapadne Afrike, koji su bili u dodiru sa obolelima, iako nije pomenuo nikoga po imenu.

Obama je rekao da zdravstvenim radnicima koji dobrovoljno pomažu u lečenju od ebole zaraženih u zapadnoj Africi, treba odati priznanje i upozorio da vladina politika prema karantinu ne treba da obeshrabri njihov rad potreban da se suzbije bolest.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 5.000 ljudi je umrlo od ebole ove godine, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, a nekoliko slučajeva je registrovano u državama van zapadne Afrike, uključujući SAD.

2020 © - Vesti online