Sreda 29.10.2014.
20:23
blic.rs

Lekar ušao u SPS, dobio posao ali ne i platu

Pacijente šalju u Čačak, dosta im rada za džabe

"Svaki dan odlazim na posao, spasavam živote, a od roditelja uzimam novac za obrok. Sramota me je da ih pogledam u oči. Od nas svi okreću glavu kao da smo leprozni", priča ovaj lekar.

Osim lekara Hitne pomoći, više od deset plata duguje se i stomatolozima, kao i ostalom medicinskom osoblju koji zarade primaju iz budžeta Doma zdravlja. Deo njih je zbog toga podneo tužbe protiv Doma zdravlja, pa je račun ove ustanove u blokadi više od 20 dana.

Štrajkovao glađu zbog plata

Mladi lekar Ivan Prodanović je štrajkovao glađu jer su mu u tom trenutku dugovali 11 plata.
Štrajk je prekinuo kada mu je obećano da će mu isplatiti deo dugovanja.

 

Sindikalci su ove godine skupili po 4.000 dinara kolegama za nabavku školskog pribora
pred početak školske godine.

"Platu ne primaju 43 zaposlena koja spadaju u takozvane neugovorene. Takvih je pre dve i po godine bilo desetak, a sada ih ima četiri puta više", kaže dr Dobrosav Lazarević.

Jedini prihod Doma zdravlja, iz čijeg budžeta bi trebalo da prime plate, je od sistematskih pregleda u medicini rada i stomatoloških usluga. Međutim, ni oralni hirurzi ne primaju zarade, pa sve češće pacijente šalju na preglede u Čačak "jer im je dodijalo da rade za džabe".

Direktorka Dom zdravlja Dragica Topalović kaže da je morala da prima mlade lekare "pošto se jedan broj kolega nalazi na specijalizaciji ili pred penzijom".

"Možda je najbolje da s njima raskinemo radni odnos, pa da raspišemo konkurs kada se ukaže potreba. Neka budu na birou, možda će im tamo biti bolje", kaže dr Topalović.

Predsednik opštine Milisav Mirković kaže da su lokalnoj samoupravi vezane ruke.

"Dom zdravlja je iskoristio novac iz budžeta za ovu godinu, sada moramo da tražimo pomoć Fonda za zdravstveno osiguranje i resornog ministarstva", navodi on.

2024 © - Vesti online