Četvrtak 30.10.2014.
08:00
B92

U Sikstinsku kapelu sa 3D naočarima

Detalji freski osvetljeni su sa 7.000 LED svetiljki
 

"Zahvaljujući naočarima, posetioci će ulaskom u kapelu moći da se udube u njenu istoriju," izjavio je upravnik Vatikanskih muzeja Antonio Paoluki, a prenosi list La Repubblica.


Ideja trodimenzionalnih naočara predstavljena je zajedno s novim konceptom osvetljenja i klimatizacije za Sikstinsku kapelu. Detalji freski osvetljeni su sa 7.000 LED svetiljki. Sistem za klimatizaciju, star 20 godina, zamenjen je novim, koji sprečava dizanje prašine, dok temperatura i vlažnost vazduha ostaju uvek na jednakom nivou.


Broj posetioca, ipak, biće ograničen na najviše 20.000 dnevno, dok će ih u isto vreme unutar prostora moći da bude do 2.000, prenose italijanski mediji. Inače, Sikstinsku kapelu godišnje poseti gotovo šest miliona ljudi.

 
Sikstinska kapela (ital. Cappella Sistina) je najpoznatija kapela u Apostolskoj palati, zvaničnoj rezidenciji papa u Vatikanu. Čuvena je po svojoj arhitekturi i fresko dekoraciji koju su radili najveći majstori renesanse: Mikelanđelo, Rafael, Bernini i Botičeli. Pod patronatom pape Julija II, Mikelanđelo je od 1508. do 1512. oslikao 1.100m kvadratnih tavanice Sikstinske kapele. Danas se ona smatra Mikelanđelovim najznačajnijim slikarskim dostignućem.


Kapela je dobila ime po papi Sikstu IV, koji je restaurirao staru Veliku kapelu između 1477. i 1480. Tokom ove restauracije Pjetro Peruđino, Sandro Botičeli i Domeniko Girlandajo su naslikali niz fresaka koje opisuju Mojsijev i Hristov život.

2024 © - Vesti online