Sreda 29.10.2014.
06:00
D. Dekić - Vesti

Zašto je ćutao premijerov brat

Upis neoboriv: Vesna Rakić Vodinelić
 

- U registru Agencije za privredne registre upisan je naziv, svojstvo direktora i svojinski status društva sa ograničenom odgovornošću Asomakum i upis još uvek stoji, a poslednji uvid je izvršen 27. oktobra u 16.38. Preduzeće je upisano u APR 16. marta 2010, a postupak upisa u APR uređen je Zakonom o postupku registracije u APR-u - objašnjava profesorka Rakić Vodinelić.

Lako proverljivo

Rakić Vodinelić napominje da je krajnje sporna verodostojnost tvrdnji da je identitet Vučićevog brata "ukraden" krađom njegove lične karte.


- Na internetu dostupan je i podatak "pretraživanje jedinstvenog registra računa", gde se i na jučerašnji dan vidi da je račun firme u blokadi - objašnjava ona.

Ona ističe da se izvršeni upis i pretpostavka tačnosti i pouzdanja u upis, ne mogu oboriti nijednim novinskim člankom i izjavom, makar poticala i od visokih funkcionera Poreske uprave. Objašnjava i da je jedini način na koji se upis može poništiti prema Zakonu o postupku registracije APR da lice koje ima pravni interes tužbom zahteva da se utvrdi da je registracija osnivanja privrednog društva ništavna.

To se radi ukoliko su u prijavi navedeni neistiniti podaci, ako je registracija izvršena na osnovu lažnog dokumenta, dokumenta izdatog u nezakonito sprovedenom postupku ili dokumenta sa neistinitim činjenicama ili iz drugih zakonom predviđenih razloga.


- Tužba se podnosi nadležnom sudu u roku od 30 dana od dana saznanja tužioca za razloge ništavosti, a najkasnije u roku od godinu dana od dana registracije preduzeća - ukazala je Rakić Vodinelić.


Ona konstatuje da je rok za podnošenje ove tužbe istekao, a Andrej Vučić, po svemu sudeći nije podneo tužbu za poništaj upisa.


- Da jeste ne bi bilo potrebe da tačnost i pouzdanje u registar "pobijaju" mediji i službenici Poreske uprave. Učinio bi to do danas on sam - naglasila je profesorka Rakić Vodinelić.

2024 © - Vesti online