Utorak 28.10.2014.
16:50
Beta

"Ojačati srpske institucije na Kosovu"

Napadi na Srbe pogoršali bezbednosnu situaciju: Marko Đurić 

Obraćajući se novinarima u Skupštini Srbije, Đurić je kazao da su napadi na Srbe i njihovu imovinu tokom prethodne dve nedelje "bitno pogoršali bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji".

"Ti napadi pokazuju da na Kosovu i Metohiji postoji znatno širi problem političke i verske radikalizacije jednog dela albanskog stanovništva. Zahtevamo od privremenih institucija u Prištini da pronađu i procesuiraju sve napadače na Srbe a od predstavnika međunarodne zajednice u pokrajini da pojačaju svoje prisustvo i ispune mandate koji su im povereni", kazao je Đurić.

On je rekao da će država raditi na izradi celovitog programa koji treba da stimuliše povratak Srba koji su nakon 1999. godine proterani sa Kosova u centralnu Srbiju.

"Poražavajuća je činjenica da se od 12.000 Srba, koliko ih je živelo u Đakovici do 1999. godine, nijedan do danas nije vratio u taj grad. Ako se prihvati statistika po kojoj je 247.000 Srba proterano sa Kosova nakon juna 1999. godine a do danas se vratilo njih 10 ili 11.000, onda je jasno da odgovornost za taj neuspeh tokom prethodnih 15 godina, snose privremene institucije u Prištini, međunarodna zajednica ali i država Srbija", rekao je Đurić.

2024 © - Vesti online