Utorak 28.10.2014.
08:56
Beta

“Priznaćemo rezultate izbora prorusa na istoku Ukrajine“

Rusija sve radi po dogovoru: Sergej Lavrov
 


"Nadamo se da će izbori biti održani kao što je dogovoreno, a mi ćemo, naravno, priznati rezultate", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov listu Izvestija.


Prema njegovim rečima, izbori u samoproglašenim republikama u istočnoj Ukrajini biće "veoma važni za legitimitet lokalnih vlasti" prorusa.


"To je jedna od najvažnijih tačaka sporazuma iz Minska, postignutog 5. septembra o prekidu vatre", ocenio je ruski ministar. 

Prorusi na istoku Ukrajine nisu u nedelju učestvovali na parlamentarnim izborima u zemlji, već su najavili da će sami organizovati izbore 2. novembra.


Lavrov je ocenio da je na izborima u nedelju bilo brojnih nepravilnosti u predizbornoj kampanji, ali je dodao da su izbori validni.


"I pored brojnih nepravilnosti u pripremama izbora... i mera u cilju udaljavanja drugih političkih strana sa izbora, glasanje je dobro prošlo", rekao je Lavrov.

Desnica će vladati Ukrajinom


Posle prebrojavanja 45 odsto glasova, vode blok ukrajinskog predsednika Petra Porošenka sa 21,5 odsto i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka sa 21,6 odsto glasova, a za njima sa 11 odsto sledi Samopomoć, u kojoj su mladi aktivisti i borci koji su se vratili sa fronta.

2024 © - Vesti online