Ponedeljak 27.10.2014.
20:27
Beta, Srna

Obama čestitao Ukrajincima, usput i malo "prozvao" Ruse

Američki predsednik čestitao Ukrajincima uspešne izbore: Barak Obama
 

Obama je izrazio žaljenje zbog toga što su "ruske vlasti koje su zauzele Krim i proruski aktivisti koje podržava Rusija, u nekim delovima istoka Ukrajine" sprečile veliki broj građana da iskoriste svoja demokratska prava.

Prozapadne ukrajinske snage, posle ubedljive pobede na izborima na kojima su zajedno osvojile oko 70 odsto glasova, počele su konsultacije za formiranje koalicije.

Prvi zvanični rezultati potvrđuju prednost pet lista koje se zalažu za približavanje Evropskoj uniji, neke od kojih se smatraju nacionalističkim, ali i to da šef države Petro Porošenko neće moći da vlada sam i da će morati da prihvati kompromise.

Nakon prebrojavanja 45 odsto glasova, blok predsednika Porošenka sa 21,5 odsto i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuk sa 21,6 odsto vode na izborima, a za njima sa 11 odsto sledi Samopomoć, u kojoj su mladi aktivisti i borci koji su se vratili sa fronta.

U parlament će ući i Radikalna partija nacionaliste Olega Ljaška sa 7,4 odsto glasova, kao i nacionalistička stranke bivše premijerke Julije Timošenko, koja ima 5,7 odsto glasova.

Glasanje nije bilo održano u regionima Donjecka i Luganska na istoku zemlje gde se vode borbe s proruskim separatistima.
 

Izbori da doprinesu trajnom miru

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je održavanje parlamentarnih izbora u Ukrajini i izrazio nadu da će izbori doprineti uspostavljanju trajnog mira u toj zemlji, izjavio je novinarima u Njujorku portparol UN Stefan Dužarik.

"Generalni sekretar očekuje da će izbori predstavljati važan korak ka uspostavljanju trajnog mira u Ukrajini. On se nada da će biti važan korak ka stabilnosti, reformi, oporavku i pomirenju u novoj prosperitetnoj državi", rekao je Dužarik, a prenosi RIA "Novosti".

2024 © - Vesti online