Ponedeljak 27.10.2014.
16:53
Beta

Lavrov: Poštovaćemo izbore u Ukrajini

Rusija će poštovati volju naroda u Ukrajini...iako je bilo nepravilnosti: Lavrov
 

I pored "brojnih nepravilnosti u pripremama izbora ... i mera u cilju udaljavanja drugih političkih strana sa izbora, glasanje je dobro prošlo", rekao je Lavrov ruskoj agenciji Tas.

Zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin prethodno je rekao da pobeda prozapadnih stranaka na jučerašnjim izborima predstavlja pobedu pristalica mira u Ukrajini.

Reč je o "više ili manje razumnim političkim snagama... koje ne pozivaju na direktno pribegavanje sili za rešavanje problema", dodao je ruski zvaničnik.

"Ovo je nova mogućnost za njih da se vrate na sporazume (o primirju s proruskim pobunjenicima), u prvom redu na one iz Minska" o uspostavljanju primirja, zaključenog 5. septembra uz učešće Rusije, dodao je Karasin.

Nakon prebrojavanja 45 odsto glasova, vode blok predsednika Petra Porošenka sa 21,5 odsto i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka sa 21,6 odsto glasova, a za njima sa 11 odsto sledi Samopomoć, u kojoj su mladi aktivisti i borci koji su se vratili sa fronta.

U parlament će ući i Radikalna partija nacionaliste Olega Ljaška sa 7,4 odsto glasova, kao i nacionalistička stranka Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko, koja ima 5,7 odsto glasova.

2024 © - Vesti online