Ponedeljak 27.10.2014.
16:06
Beta

Kruševljani treći put bez grejanja: Kamenje u sistemu

Direktor Toplane Dragan Azdejković rekao je novinarima da će računi za grejanje biti umanjeni, a kada će grejanje dobiti znaće se večeras, do kada će ekipe znati za koliko vremena će moći da otklone problem.

Hladni radijatori zbog kamenja u sistemu: Nikako da im počne grejna sezona (Foto: Ilustracija)

Azdejković je rekao da su kotlovi ugašeni da ne bi došlo do novog kvara u sistemu, kao što se prošlog četvrtka pokvarila jedna do dve glavne pumpe.

Početkom prošle sedmice šest cirkulacionih pumpi je čišćeno od peska, zbog cega je grad bez grejanja bio tri dana, a prošlog četvrtka je došlo do nove havarije jer je u pumpu u centralnom izvoru ušlo kamenje, a većina Kruševljana grejanje je dobila u subotu popodne.

U Toplani pretpostavljaju da je pesak u sistem dospeo tokom letošnje rekonstrukcije dva kilometra vrelovodne mreže, tokom koje je svakodnevno padala kiša, a bilo je i bujičnih poplava.

Azdejković je najavio da će Toplana pozvati izvođače radove i osnivača, Grad Kruševac, da oforme komisiju koja bi utvrdila zbog čega su kamenje i pesak dospeli u vrelovodni sistem. Kazao je da su u Toplani svi spremni da snose kolektivnu odgovornost ali i da radove na rekonstrukciji nije preduzela Toplana već firma koja je dobila međunarodni tender, koji je raspisalo Ministarstvo energetike.

"Moramo da ispitamo odakle je tolika količina peska, ono što građane najviše interesuje je kako da zaštitimo sistem, moramo da zatražimo pomoć da to učinimo, napravili smo odvodna mesta, odmuljivanje, stavili filtere, očistili, ali ponovo nadolazi", rekao je Azdejković.

Zamena dva kilometra vrelovoda rađena je u okviru programa Nemačke razvojne banke (KFW), sa kojom su ugovore potpisali Ministarstvo energetike, Grad Kruševac i Gradska toplana, a izvođač radova, koga je na tenderu izabralo Ministarstvo energetike je bilo preduzeće Štrabag.

2024 © - Vesti online