Ponedeljak 12.04.2010.
23:06
Tanjug

Onlajn novinarstvo dobilo prvog Pulicera!

Neprofitna novinska organizacija ProPublika nagrađena je za članak novinarke Šeri Fink "The Deadly Ćoices at Memorial", napisan u saradnji sa "Njujork tajms magazinom", o kontroverznim smrtnim slučajevima u jednom zdravstvenom centru u Nju Orleansu posle smrtonosnog udara uragana Katrina 2005. godine, javio je AP.

Pulicerova nagrada, koju je ustanovio mađarsko-američki novinar i izdavač Džozef Pulicer, dodeljuje se u 21 kategoriji za najveće doprinose u novinarstvu i umetnosti.


Prvi Pulicer dodeljen je u junu 1917. godine, a od tada se dobitnici priznanja proglašavaju svakog aprila.

U kategoriji međunarodnog izveštavanja, Pulicerovu nagradu je osvojio novinar "Vašington posta" Entoni Šadid, za seriju članaka o Iraku u svetlu povlačenja američkih snaga iz ove zemlje.


Univerzitet Kolumbija je prestižnu nagradu za ovu godinu u kategoriji romana dodelio Polu Hardingu za delo "Tinkers", koje slavi život kroz priču o ocu i sinu koji kroz patnju i radost pronalaze nove načine da shvate svet.

 
U kategoriji drame, nagrada je pripala rok-mjuziklu "Next to Normal", autora Toma Kita i Brajana Jorkija, o mentalnoj bolesti jedne žene i njenom uticaju na porodicu, dok je Pulicera u kategoriji poezije osvojio Rej Armantraut za zbirku "Versed", koju odlikujuju izuzetna oštroumnost i lingvistička inventivnost.


2024 © - Vesti online