Ponedeljak 27.10.2014.
05:23
B. Đokić - Vesti

Dijaspora plaća sporost vlasti

Problemi dijasporaca: Srpske vozačke dozvole ne važe u većini zemalja EU
 

Oni moraju da izdvoje veliki novac kako bi ponovo polagali vozački ispit u državama Evrope u kojima žele da rade, na šta su se u proteklo vreme često žalili "Vestima", tražeći da se inicira rešenje ovog problema.


Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, objavljenim na njihovom sajtu, da bi upravljali automobilom, kamionom, autobusom u Nemačkoj na primer, potrebno je uz srpsku vozačku, da poseduju i međunarodnu vozačku dozvolu. U Velikoj Britaniji ukoliko osoba sa srpskom vozačkom dozvolom boravi duže od 12 meseci, podnosi zahtev za britansku vozačku dozvolu, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita.

U SAD bez časova vožnje

U Australiji je korišćenje nacionalnih vozačkih dozvola drugih zemalja u nadležnosti federalnih država. Ukoliko državljanin Srbije dobije stalno prebivalište ili državljanstvo Australije, u obavezi je da pribavi njihovu vozačku dozvolu u roku od tri meseca. SAD su omogućile državljanima Srbije manje pogodnosti, pa ukoliko dođete u ovu zemlju i regulišete trajan boravak, onda se bez uzimanja časova vožnje, polažu testovi i vozački ispit.

 

U Belgiji je novu srpsku vozačku dozvolu moguće koristiti najduže tri meseca, uz međunarodnu dozvolu, a posle toga obavezna je zamena za belgijsku vozačku dozvolu. Italija prema sporazumu sa Srbijom od 8. aprila 2013. godine priznaje srpske vozačke dozvole do godinu dana od dana regulisanja boravka u Italiji i nije potrebno ponovno polaganje vozačkog ispita.


Kada će biti omogućeno da srpska vozačka dozvola može da se slobodno koristi u zemljama EU, SAD ili Australiji, odnosno da može da se zameni za njihovu, bez polaganja vozačkog ispita, koji je vrlo skup, niko nije mogao da nam da odgovor. U AMSS-u kažu da je ovaj problem u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova.


- Oni moraju prvo da potpišu sporazum o priznavanju vozačke dozvole neke države u Srbiji. Onda ta država priznaje našu. Ovi sporazumi se potpisuju kada se ukaže obostrana potreba. Razlozi zbog čega naša dozvola nije priznata u pojedinim zemljama Evrope nama nisu poznati, ali pretpostavljamo da su u pitanju tamošnji propisi. Najavljuje se potpisivanje takvog sporazuma tokom sledećeg leta sa Makedonijom i izglasavanje u Narodnoj skupštini. Tek tada takav sporazum stupa na snagu - kažu za "Vesti" u AMSS-u.

2024 © - Vesti online