Nedelja 26.10.2014.
17:05
Beta

"Smanjujemo subvencija javnim preduzećima"

Javna preduzeća imaju višak zaposlenih i previsoke plate: Dušan Vujović 

"Subvencije ne možemo da smanjimo sada u rebalansu budžeta, zato što su one već 80 ili 90 odsto potrošene ili angažovane", kazao je Vujović tokom parlamentarne rasprave o amandmanima na rebalans budžeta za 2014. godinu.

On je naglasio da je najmanje jedna trećina povećanja duga Srbije za proteklih pet godina posledica toga što država nije mogla da kontroliše tokove garancija i ostale posledice lošeg i neefikasnog poslovanja javnih preduzeća.

"Mislim da ta preduzeća imaju velike viškove zaposlenih, previsoke plate i da odvlače najtalentovanije ljude od proizvodnih poslova u privatnom sektoru i dovode domaću privredu u situaciju koja je neodrživa", rekao je ministar finansija.

Na zamerke poslanika opozicije, koji smatraju da država ne treba da daje garancije od 200 miliona dolara Srbijagasu, Vujović je kazao da je to nužno uraditi, jer je u pitanju nastavak obaveza da se to javno preduzeće održi u životu.

"Naša namera nije da podržavamo neefikasno poslovanje te kompanije koja ima blizu milijardu evra duga", rekao je on i naglasio da želi da građani razlikuju "ono što je iznuđena intervencija u ovom rebalansu od onoga što ćemo predložiti da od 1. janura bude deo programa rešenja problema svih javnih preduzeća".

Vujović je kazao da je prioritet da se "Srbijagas" dovede u red i da se novac za to javno preduzeće daje kako bi se napunilo skladište gasa Banatski dvor, odnosno sprečili negativni efekti moguće gasne krize, a tu je, kako je dodao i plaćanje kamata na prethodna zaduženja koje preduzeće ne uspeva da pokrije iz tekućih prihoda.

"Slažem se da je to neodrživio na duži rok. Tome će se stati na put naredne godine", kazao je on i dodao kako se slaže da se pojača kontrola trošenja tog novca.

2024 © - Vesti online