Ponedeljak 27.10.2014.
08:00
vijesti.me

Izazov za svakog vozača: Vožnja po magli

U ovakvim uslovima lančani sudari su najčešći
 

Najveći rizik predstavljaju neiskusni vozači koji nisu navikli na ovakve situacije. Prvo što treba da uradite kada se nađete u magli jeste da smanjite brzinu i uključite svetla za maglu, ako ih vaš automobil ima.

"Svetla za maglu su bele ili žute boje i osvetljavaju put u dužini od 35 metara, što znači da je vidljivost vrlo oslabljena i da se mora smanjiti brzina i pojačati opreznost i pažnja", upozoravaju stručnjaci za bezbednost u saobraćaju.

Mnogi pod svetlima za maglu podrazumevaju samo ona prednja, ali je vlo važno uključiti i zadnje svetlo za maglu. Tako će onima iza vas biti lakše da vas uoče.

U slučaju da vaše vozilo ne poseduje svetla za maglu, obavezno koristite oborena svetla, jer će vas duga potpuno zaslepiti, a preporučuje se i da uključite sva četiri žmigavca ukoliko je situacija baš kritična.

Obavezno držite veće rastojanje od vozila ispred. Dosta vozača ima običaj da se praktično "zalepi" u branik automobilu koji ide ispred da bi lakše pratili put. Međutim, ovo je vrlo rizično, jer ni vozač koji je ispred nema dobru vidljivost. Baš u takvim situacijama dolazi do lančanih sudara po magli.

Ako vozač nije 100 odsto siguran da je sposoban da upravlja motornim vozilom treba da se isključi. U tom slučaju vozilo treba zaustaviti na bezbednom mestu van kolovoza i uključi sva četiri žmigavca.

Svetla za maglu korisna su u uslovima smanjene vidljivosti, ali u normalnim uslovima ometaju ostale učesnike u saobraćaju. Mnogi vozači kada izađu iz magle zaborave da isključe maglenke, a neki to rade i bez ikakve potrebe, da bi njihov auto delovao atraktivnije. Takvo ponašanje protivno je i logici i propisima, jer svetla za maglu kada im nije vreme loše utiču po bezbednost saobraćaja.

2024 © - Vesti online