Subota 25.10.2014.
16:04
Srna

"ISIS je proizvod Arapskog proleća"

Rusija je upozoravala na opasnost od nasilnog zbacivanja režima: Sergej Lavrov
 

"`Islamska država` je istinska opasnost, ali nije se pojavila niotkuda. Mi smo od početka `Arapskog proleća` upozoravali na ishitrene odluke zbacivanja postojećih režima, možda autoritarnih, ali, ipak sekularnih", rekao je Lavrov za rusku televiziju.

On je istakao da su sporadične proteste 2011. godine ubrzo "preoteli" ekstremisti i teroristi "koje naši zapadni partneri nesrećno proglašavaju za svoje saveznike".

Lavrov kaže da se globalni terorizam ne može osujetiti označavanjem određenih grupa kao "loših terorista" i puštanjem svih ostalih da rade šta hoće, ili čak tražeći od njih da zbace neželjene vlade, prenosi RIA "Novosti".

"Moramo sagledati situaciju u celini, posebno na Bliskom istoku i severnoj Africi", rekao je šef ruske diplomatije, dodajući da je glavni kriterijum zabrane neke oragnizacije da li je ona koristila terorističke napade da iznese svoje stavove.

Komentari Lavrova usledili su nakon što je kanadski premijer Stiven Harper pomenuo mogućnost umešanosti "Islamske države" u pucnjavi u Otavi.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Otava Džabeur Fatali rekao je juče agenciji RIA "Novosti" da Kanada treba da razmotri svoju spoljnu politiku i shvati da je terorista terorista bez obzira gdje se nalazi, bilo u Otavi ili Damasku.

2024 © - Vesti online