Utorak 03.11.2009.
13:08 >> 16:55h
Tanjug

Klaus potpisao Lisabonski sporazum

"Potpisao sam Lisabonski sporazum u 15 časova", rekao je Klaus. On je poslednji lider zemalja EU koji je ratifikovao sporazum a njegov potpis znači da će blok koji ima 27 članica i skoro pola milijarde stanovnika dobiti prvog predsednika i uticajnijeg stranog predstavnika, preneo je Rojters.

Češki predsednik Vaclav Klaus dao je "zeleno svetlo" Lisabonskom sporazumu
 


Češka Republika je bila jedina država u EU koja nije ratifikovala Lisabonski sporazum, za čije stupanje na snagu je neophodno da to učine sve članice.

Klaus po zakonu nije mogao da potpiše sporazum dok sud ne donese presudu o žalbi koju su uložili njegovi saveznici iz gornjeg doma parlamenta, Senata, tvrdeći da će sporazum narušiti suverenitet češke države.

Češki predsednik je, naime, od samog početka bio protiv Lisabonskog sporazuma zbog jer je smatrao da bi njime EU bila pretvorena u "naddržavu sa vrlo malo demokratske kontrole". Pošto su lideri Evropske unije prošle nedelje pristali da Češka bude izuzeta iz Povelje o osnovnim pravima, sadržane u Lisabonskom sporazumu, Klaus je rekao da se više neće protiviti potpisivanju. 

2024 © - Vesti online