Petak 24.10.2014.
10:00
alo.rs/R.K.-R.B

Pacovi opseli Beograd!

Posebnu pažnju treba da obrate stanovnici Novog Beograda, Palilule, Sopota i Mladenovca, jer te životinje sada, kada je zahladnelo, beže u kuće!

Stanovnici Novog Beograda, Palilule, Sopota i Mladenovca treba posebno da obrate pažnju: Pacovima hladno, pa beže u kuće

Predrag Ćurčić, iz firme koja je donedavno sa još tri firme u gradu Beogradu sprovodila sistematsku deratizaciju, potvrđuje za Alo! da ove godine nije bilo uništavanja pacova jer nije obnovljen ugovor sa firmama koje to sprovode.

- Gradskom odlukom, posao je u septembru dodeljen Zavodu za biocide, koji nije osposobljen da obavi deratizaciju. Mi smo se do juče javljali na pozive građana kojih je bilo i 15 dnevno i odlazili da obavimo deratizaciju. Ovih dana, pacovi beže u zatvorene prostore - kuće, stanove, podrume. To važi i za bubašvabe - kaže Ćurčić i dodaje da su te životinje prenosioci bolesti i da se baš zbog toga suzbijaju po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.


Reči ovog sagovornika potvrđuje Olivera Vukićević, načelnica odeljenja za preventivnu zaštitu životne sredine u Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine, i navodi da će najverovatnije sledeće nedelje početi deratizacija u Beogradu.

- Broj pacova je velik. Tačno je da nije bilo deratizacije jer tender nije završen. Odlučeno je da taj posao radi Zavod za biocide, kojem građani mogu da se jave ako uoče te životinje. Najviše ih je u Sopotu i Mladenovcu, jer se povlače sa polja u zatvorene prostore, ali ima ih i u Novom Beogradu i na Paliluli. Svuda gde su nehigijenska naselja, polja, velike zelene površine – kaže ona za Alo!.

Prenosioci opasnih bolesti

Epidemiolog dr Dragan Delić kaže za naš list da su miševi i pacovi prenosioci različitih bolesti, od kojih neke mogu biti potencijalno veoma opasne!


- Uzročnici leptospiroze su bakterije leptospire, koje inficirane životinje izlučuju mokraćom u spoljnu sredinu, odakle se čovek inficira preko povreda na koži. Ova bolest je česta kod ribolovaca i farmera. Izražava se u vidu groznice, jeze, temperature, glavobolje i bolova u mišićima. Opasna je jer se mogu javiti i znaci oštećenja jetre, bubrega, pluća i gastrointestinalnog trakta - priča Delić, dodajući da je ovo samo jedna od bolesti koje prenose pacovi.

Ogroman reproduktivni potencijal!

Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, navodi da se pacovi odlikuju velikim reproduktivnim potencijalom.
- Teoretski, jedan par godišnje može da ima i više od 2.000 potomaka. Period polnog sazrevanja glodara je od dva do četiri meseca. Reproduktivnu funkciju ženke ostvaruju dve godine, a mužjaci nešto duže. Žive do tri godine i uglavnom su biljojedi, mada ima i vrsta koje su svaštojedi - objašnjava on i upozorava da su pacovi prenosioci zaraznih bolesti kao što su salmoneloza, leptospiroza, hemoragična groznica.

2024 © - Vesti online