Četvrtak 23.10.2014.
20:46
jutarnji.hr

Heroj Kanade: Penzioner iz prve ubio teroristu

Parlamentarci na nogama dočekali Vikersa
 

Svi članovi parlamenta dočekali su Vikersa na nogama, uz višeminutne ovacije i pljesak, a među njima je bio i kanadski premijer Stiven Harper.

Vikers je ubio napadača Majkla Zehafa-Biboa, glavnog osumnjičenog za ubistvo vojnika koji je bio na počasnoj straži kod spomenika žrtvama rata u Otavi.

Kanadski parlament danas je nastavio s radom, a parlamentarci su Vikersa dočekali odajući mu priznanje za herojski čin i spasavanje brojnih života. Penzionisani policajac je stoički, s tužnim izrazom lica, stajao pred razdraganom masom, nekoliko puta kimnuvši glavom u znak zahvalnosti. Na kraju su mu potekle i suze.

Poslanici su pred njim otpevali kanadsku himnu "O Kanada" i odali počast ubijenom vojniku, desetatu Nejtanu Sirilu. Ubijeni vojnik nije mogao da se odbrani od napadača jer puške koje nosi kanadska počasna straža nisu napunjene. Ubrzo posle ranjavanja, 24-godišnji vojnik je preminuo.

Majkl Zehafa-Bibeo se zatim zaputio u zgradu parlamenta gde je ispalio oko 30 metaka, ali srećom bez žrtava. Njegov pohod okončao je narednik Vikers, kojem je to bio prvi put da je potegao oružje posle 29 godina.

2024 © - Vesti online