Četvrtak 23.10.2014.
17:22
Beta

"Evrointegracije su strateški cilj Srbije"

Srbija na jasnom i nedvosmislenom evropskom putu: Jadranka Joksimović
 

"Koncept naše vlade i naše države jeste da, uz sve rizike, počnemo da oponašamo privredni i radno-etički koncept velike nemačke ekonomije. Nema garancija za uspeh, ali svakako da visoko postavljena lestvica ciljeva mora da donese makar neki kvalitativni pomak", rekla je Joksimovićeva za novi broj beogradskog Nedeljnika.

Prema njenim rečima, "najznačajniji politički, ekonomski i kulturni imenitelj savremenih odnosa Srbije i Nemačke jeste EU", a Srbija je, dodala je, "na jasnom i nedvosmislenom evropskom putu".

"Nemačka je pokazala da je zainteresovana za evropsku budućnost regiona, a Srbija želi da bude promoter regionalne stabilnosti i saradnje, što smo, uostalom, do sada i pokazali", dodala je Jadranka Joksimović.

Na pitanje koliko je Srbija posle šest meseci rada nove vlade bliža EU, Jokismovićeva je rekla da je važno koliko je urađeno da počnu reforme koje će "u srednjem roku suštinski unaprediti život ljudi,a ne koliko smo formalno bliži EU".

Govoreći o pregovorima sa EU, ona je rekla da Srbija želi da počne pregovore poglavljima koja su značajna za reforme koje se sprovode.


"Lobiramo da Srbija do kraja godine otvori poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu budžetskih sredstava. Za nas je ovo poglavlje veoma važno jer želimo kontrolu u trošenju sredstava kako građana Srbije, tako i sredstava koja dobijamo od EU", rekla je.

Na pitanje da li će sadašnja vlada na kraju mandata biti ocenjena kao "evropska" ili "rusofilska", Joksimovićeva je rekla da je "pitanje čudno". "Ako su evropske integracije strateški cilj Srbije, a jesu, i tako i piše, onda je odgovor valjda jasan", dodala je.

2024 © - Vesti online