Četvrtak 23.10.2014.
14:22
Srna

"Mlako reagovanje EU na albansku provokaciju"

EU je trebala snažnije da odreaguje na incident na utakmici Srbija-Albanija: Jadranka Joksimović
 

"To je ozbiljna poruka podrivanja regionalne stabilnosti", rekla je Joksimovićeva za list "Nedeljnik".

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da je upozoravao predstavnike EU u Beogradu da se pripremaju provokacije albanske strane, ali da niko nije odreagovao, Joksimovićeva je rekla da je nju zabrinula druga dimenzija događaja, odnosno to što nisu snažnije odreagovale zemlje koje su se našle na zastavi "velike Albanije".

Ona je napomenula da su na zastavi takozvane velike Albanije uključeni i delovi teritorije Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke, koja je i članica EU, dodajući da je zbog toga očekivala "snažnije reagovanje EU".

Na konstataciju da su dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina i incident na fudbalskoj utakmici sa Albanijom otvorili raspravu o tome da li je Srbija u sukobu sa EU, Joksimovićeva je rekla da je "evropski put Srbije nedvosmislen i jasan".

"Međunarodne okolnosti nisu datost, one se menjaju, i nekada su za nas kao malu zemlju kandidata za EU povoljne, nekada nisu. Radimo koliko možemo, realizujemo ono što smo obećali, ali nemamo pravo da ignorišemo potrebe građana, pre svega ekonomske", istakla je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, Srbiji je dosta konflikata i njena politika je usmerena na prosperitet države i građana.

"Najbolja politika je poštenje i držanje reči i mi se tako i ponašamo. Izvesno je da to prepoznaju i partneri iz EU", zaključila je Joksimovićeva.

2024 © - Vesti online