Četvrtak 23.10.2014.
03:34
Z. Marjanović, J. Arsenović

Državni sekretar ponizio diplomatu

Čekao pola sata: Masafumi Kuroki
 

Da stvar bude još gora, do kašnjenja je došlo kada je japanski diplomata u utorak doputovao u Valjevo kako bi uručio pomoć svoje vlade u iznosu od pet miliona evra za obnovu poplavljenih područja u Valjevu, Loznici, Krupnju, Čačku, Osečini i Gornjem Milanovcu.


U okviru posete ambasadora, pored Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, državu Srbiju je predstavljao dotični Atila Juhas, ali je na njegov dolazak u Valjevo i zajedničku konferenciju za novinare ambasador čekao čak pola sata, što je ambasador iskoristio za šetnju razrušenim kejom Kolubare.


Iako je bilo predloga da se otpočne sa ceremonijalom bez prisustva Atile Juhasa, gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je insistirao na čekanju. To je i učinjeno, ali su novinari bojkotovali izjave državnog sekretara u trenutku kada im se obratio.


Duhoviti Valjevci su odmah nakon ovog skandala na njima svojstven način "okrivili" ambasadora Karokija koji je u Valjevo stigao tačno u sekund, što se ne uklapa u srpske naravi i navike.


Penzionisani diplomata Simeon Pobulić kaže da se radi o nevaspitanju državnog funkcionera.


- Ne možete čoveka pustiti da vas čeka. Pogotovu treba imati više obzira prema predstavnicima prijateljske zemlje kao što je Japan koja se više puta dokazala u pomaganju našoj državi - dodaje Pobulić.


On je uveren da će japanski ambasador naći neku finu frazu da prigovori, da će se naši učtivo izviniti i da će na tome ostati, ali da to neće umanjiti činjenicu da u državnoj administraciji postoji mnogo ljudi koji ne znaju da se ponašaju u skladu s protokolom koji nalaže državna služba.

2024 © - Vesti online