Četvrtak 23.10.2014.
04:36
B. Božin - Vesti

Govedina zaražena antraksom?

Da li je zaraza stigla do tanjira: Meso je povučeno iz prodavnica
 

Savezna kancelarija za zaštitu potrošača i bezbednost hrane (BVL) obavestila je "da bi se moglo desiti da u goveđim proizvodima postoji kontaminacija antraksom". Zbog toga su brže-bolje neki proizvodi povučeni iz prodaje.

Simtomi: Muka, proliv, povraćanje

Kada se pojede meso zaraženo bakterijom antraks, početni simptomi su muka, gubitak apetita, povraćanje propraćeno bolovima u stomaku, povraćanje krvi i jak proliv. Simptomi se obično javljaju između prvog i sedmog dana po zarazi, ali taj period može da varira u zavisnosti od toga kako su spore prodrle u telo.

"Kod sumnjivih proizvoda se ne može sa apsolutnom sigurnošću isključiti da nisu kontaminirani antraksom", rekao je portparol BVL-a. On je, međutim, ukazao da kontaminacija još nije potvrđena u bilo kom proizvodu.


U petak je ova kancelarija upozorila da postoji mogućnost da su širom Nemačke liferovani zaraženi proizvodi, a najnoviji alarm se konkretno odnosi na Severnu Rajnu - Vestfaliju. Na osnovu informacija BVL-a i pokrajinske službe za prirodu, okolinu i zaštitu potrošača, zaraza se odnosi na pečenu govedinu, rostbif, usoljenu govedinu, goveđi gulaš, rulade, mlevenu junetinu i druge proizvode. Kako je rekao portparol pokrajinske službe Severne Rajne - Vestfalije, "isključeno je da se u trgovinama još nalazi potencijalno kontaminirano meso".


Razlog za uzbunu je pojava antraksa 27. septembra ove godine na jednoj stočnoj farmi u Slovačkoj, koja je nešto ranije dostavila dva vola u Poljsku. Oni za vreme klanja i obrade 19. septembra nisu pokazali znakove bolesti. Goveđe meso je zatim liferovala druga holandska firma koja posluje sa nekoliko zemalja u Evropske unije. Od toga je 3.609 kilograma govedine stiglo u Nemačku. Nadležne službe su odmah intervenisale i otkrile kanale distribucije ove govedine i zahtevale da se ona povuče iz prodaje.


Antraks je bolest koja se prenosi sa životinja na ljude i u najgorem slučaju može da ima smrtne posledice. Simptomi antraksa su različiti, u zavisnosti od načina na koji se dođe u dodir sa njim. Kada spore prodru kroz posekotinu ili ranicu, stvara se bezbolna rana koja vremenom u sredini dobije crnu tačku. Može da dođe i do oticanja limfnih žlezda u blizini rane. Kada se spore udahnu, simptomi mogu da budu slični nazebu i ako se sa lečenjem ne počne odmah, mogu da se razviju u teške probleme sa disanjem i dovedu do smrti.

2024 © - Vesti online