Sreda 22.10.2014.
15:35
Beta

Libijci žale zbog smene Gadafija

Mnogi žale za vremenom kada je bio na vlasti: Moamer Gadafi
  

Prelazne vlasti su 23. oktobra 2011. godine, tri dana nakon hvatanja i ubistva Gadafija, proglasile "potpuno oslobođenje" zemlje.

Međutim, vlasti sada ne najavljuju nikakav program za obeležavanje tog dana koji je državni praznik u Libiji. Borbe već nekoliko dana traju u Bengaziju, kao i u zapadnom delu zemlje gde se sukobljavaju provladine snage i pripadnici milicija.

"Kad smo najavili oslobođenje zemlje, ambicija nam je bila da postanemo novi Dubai zahvaljujući prihodima od nafte. A danas se plašimo somalijskog ili iračkog scenarija", kaže jedan libijski nastavnik koji je 2011. godine učestvovao u pobuni.

Brojni Libijci priznaju čak da žale za prošlošću.

"Regionalni, ideološki i plemenski sukobi gori su od vladavine diktatora Gadafija“, kaže lekar iz Bengazija koji dodaje da mnogi Libijci sanjaju o starom režimu iako mrze Gadafija.

Rat iz 2011. godine koštao je života hiljade Libijaca, ali je i postrevolucionarno nasilje isto toliko krvavo, ističe vojni stručnjak Sulejman Baraši i ocenjuje da je do pogoršanja bezbednosti došlo zbog nekažnjivosti.

Nije formirana profesionalna vojska

Prelazne vlasti nisu uspele da formiraju profesionalnu vojsku i policiju, već se oslanjaju na milicije koje su im u nekim trenucima lojalne, ali se okreću protiv njih kada su im interesi ugroženi.

Te milicije su formirali bivši pobunjenici na ideološkim, plemenskim, verskim ili čak kriminalnim osnovama.

Bengazi predstavlja uporište radikalnih islamista
 

Kao uporište radikalnih islamista, Bengazi je najviše pogođen nasiljem koje je usmereno protiv službi bezbednosti, novinara, političkih aktivista kao i zapadnih interesa.

Bengazi, grad u kojem više nema diplomatskih predstavništava, u julu je pao u ruke islamističkih milicija koje su proterale provladine snage.

Gotovo 100 ljudi je ubijeno prošle sedmice u novoj ofanzivi koju su pokrenule snage lojalne bivšem generalu Halifi Haftaru, u pokušaju da preuzmu grad.

Prelazne vlasti optužuju Haftara da je pripremao državni udar u maju tokom operacije protiv islamista. Vlasti su na kraju odlučile da ga podrže pošto su izgubile kontrolu nad zemljom.

Tripoli u rukama koalicije milicija

Prestonica Tripoli je krajem avgusta pao u ruke koalicije milicija nakon višenedeljnih sukoba sa provladinim snagama iz Zentana.

Zbog sukoba su mnoge zapadne zemlje evakuisale državljane iz Tripolija
 

Brojne zapadne zemlje su zbog nasilja evakuisale svoje državljane iz Tripolija i zatvorile ambasade i preduzeća, čime se pogoršava izolacija zemlje.

Vlada i parlament, koji su međunarodno priznati, bili su primorani na egzil na krajnji istok zemlje, dok su njihovi rivali formirali paralelnu vladu u Tripoliju.

Nade u ekonomski oporavak i mirnu demokratsku tranziciju iščezle su u toj zemlji bogatoj naftom, gde svakodnevni sukobi uništavaju ono što je ostalo od infrastrukture.

Tripoli je nedavno posetio generalni sekretar UN Ban Ki Mun koji je pozvao Libijce da obustave sukobe.

"Budimo jasni: bez zaustavljanja sukoba i ponovnog uspostavljanja trajnog mira, prosperitet i bolji život su daleki san", poručio je Ban Ki Mun.

2022 © - Vesti online