Utorak 21.10.2014.
17:24
J. L. Petković - Vesti

"Sigurna sam da će osloboditi Olivera"

Veruje da će sud dozovoliti odbranu sa slobode: Milena sa suprugom Oliverom Ivanovićem

Ivanovićeva supruga Milena za “Vesti” kaže da je tužilac zatvorio istragu, da su ispitani svi svedoci, a time isključena svaka mogućnost uticaja na svedoke, što je bio glavni argument da se Oliveru nekoliko puta do sada ne odobri puštanje iz pritvora.

- To je bio jedan od dva razloga produžavanja Oliverovog pritvora. Drugi, još apsurdniji razlog, bilo je njegovo eventualno bekstvo, što je, nadam se ovoga puta eliminisano, s obzirom na date garancije Vlade Srbije. Osim toga podignuta je i optužnica. Verujem da će sud ovoga puta doneti ispravnu odluku i dozvoliti Oliveru odbranu sa slobode - kaže Milena.


Ona podseća da tužilac vodi istragu više od godinu dana, a odbrana je posle podizanja optužnice dobila samo 30 dana da pripremi prigovor.

- A isto toliko nije dovoljno Sudu da odgovori na prigovor, odnosno da se izjasni po pitanju optužnice. Svaki dan smo sve sigurniji da je Oliverovo hapšenje apsolutno i samo politički motivisano, da je "kriv" samo zato što je Oliver Ivanović dovoljno zvučno ime - zaključuje Milena.

Politički procesi

- Iako se ne mogu porediti slučajevi političkog procesa protiv Ivanovića i procesa protiv članova tzv. Dreničke grupe, očekujemo da će sud doneti odluku da Ivanović bude pušten da se brani sa slobode, kao što je urađeno u slučaju optuženih Albanaca, navodi Građanska incijativa SDP.

Ona ističe i da je Oliver dobro, a da mu je porodica najveća podrška i oslonac.

- On je jak čovek. Jači od svake nepravde i od zla koje su mu naneli. Mora da istraje. Ovo je naša zajednička borba. Porodica mu je najveća podrška i oslonac. Nevin je, i pitanje je dana kada ćemo opet biti svi na okupu. Protiv svega se može, ali protiv pravde i istine ne - podvlači Milena.

Optužnica

U optužnici se još navodi da je Oliver Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih pripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom. I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Neobojši Lazoviću kojima se takođe sudi u okviru ovog predmeta optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora.

Ivanović je optužen da je počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije. U optužnici koja je obelodanjena pre skoro dva meseca navodi se da je 14. aprila 1999. u severnm delu Kosovske Mitrovice kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

2024 © - Vesti online