Sreda 22.10.2014.
08:00
Beta-AFP

Čudo u Poljskoj: Paraliza izlečena transplatacijom

To je neverovatan osećaj, teško ga je opisati
 

Proceduru, prvu ovakve vrste na svetu, sproveli su hirurzi u Poljskoj u saradnji sa naučnicima iz Londona.

Bugarin Darek Fidika, (40) koji je nastradao posle više uboda nožem u leđa 2010, posle tretmana može da hoda uz hodalicu.

On je prva je osoba na svetu koja se oporavila od potpunog oštećenja nerava kičmene moždine, prema članku objavljenom danas u naučnom časopisu Sel transplantation (Cell Transplantation).

Hrurzi su koristili presađene nervne ćelije iz sluzokože nosa pacijenta. Ta tehnika otkrivena u Juniversiti koledžu u Londonu dala je dobre rezultate u laboratoriji ali do sada nije bila uspešna u praksi.

"Smatramo da je ova procedura kapitalno oktriće koje će, ako se razvije, dovesti do istorijske promene za osobe koje imaju povrede kičmene moždine", rekao je doktor Džefri Rajsman, šef neurološke regeneracije na Institutu za neurologiji pri Juniversiti Koledžu u Londonu (Unieversity College London) koji je vodio istražiteljski tim.

Rajsman je rekao da je ono što je ostvareno "impresivnije nego hodanje čoveka po Mesecu".

"Kada počne da se vraća osećaj, osećate se kao da ponovo živite, kao da je novo rođenje. To je neverovatan osećaj, teško ga je opisati", rekao je Fidika u emisij Panorama Bi-Bi-Sija koji je imao ekskluzivan pristup pacijentu i lekarima.

2024 © - Vesti online