Utorak 21.10.2014.
13:33
S. Ban

Potraga za zavetnim kovčegom

Jedan od pretpostavljenih izgleda Zavetnog kovčega
 

Prema legendi, Zavetni kovčeg napravljen je pre skoro 3.000 godina i u njemu se čuvaju ploče sa deset božjih zapovesti datih Mojsiju. Navodno su one čuvane u hramu kralja Solomona, ali hram su 597. i 586. pre nove ere uništili Vavilonci. Od tada se o tom kovčegu ne zna ništa.


Neki smatraju da je zavetni kovčeg skriven na Ostrvu hrastova u misterioznom bunaru koji je otkriven u 18. veku. Do danas niko nije uspeo da dođe do dna bunara. Prema jednoj teoriji, na to mesto su ga doneli i sakrili članovi templarskog reda, polovinom 16. veka. Na druga mesta, na oko 250 i 500 km pravom linijom ka zapadu, trebalo bi da se nalaze još dva slična skrovišta sa ostatkom sadržaja prvobitnog zavetnog kovčega.

Tajna manastira Kovilj

Priču o majstoru Antoanu i Kovilju još niko nije ni potvrdio ni opovrgao. Ostaje misterija i zbog čega je majstor templara za svoje utočište izabrao baš Kovilj podignut oko 1216. godine po direktnom nalogu Sv. Save i posvećen Sv. Petki.

Ova zagonetka je i za nas posebno zanimljiva. Naime, postoje indicije da je čitav plan seobe kovčega iz bunara Iaonske katedrale u Francuskoj, napravljen kod nas, u okrilju starog manastira Kovilj. Tamo se, zapravo, u jesen 1526. godine, bežeći od progona katoličke crkve, sklonio veliki majstor reda Antoan. Dve-tri godine kasnije, tražeći njegovu pomoć u nevolji, koja je zadesila red, Antoan je saopštio plan za seobu ove relikvije:


"Kada stignete na to kopno, koje još nisu videle oči hrišćanina, iskrcajte ljude, stoku, alate i kovčege, a brod spalite. Povratka neće biti. Podelite se u tri grupe i neka svaka nosi svoj kovčeg na zapad. Prva grupa će se zaustaviti kada od obale pređe rastojanje kao od Tira do Jerusalima (oko 250 km). Druga grupa dva, a treća tri. Tada iskopajte po jedan Solomonov bunar na način po merama onog koji smo otvorili u Jerusalimu"...


Kada se od Kovilja povuče linija oko globusa duž geografske širine i dužine Kovilja (45.5 severne širine i 19. 35 istočne dužine) stiže se do kanadskog grada Halifaksa, u Novoj Škotskoj, a još 250 km odatle ka zapadu do zaliva Fendi, gde se nalazi i Ostrvo hrastova...

2024 © - Vesti online