Nedelja 19.10.2014.
14:52 >> 16:44h
Mondo.rs, Vestionline

Šta TO Medvedev obožava?

Elena je bila gost Gastro festa u Beogradu. Njen čokoladni mus je, blago rečeno, spektakularan!

"Pada u nesvest" kad pojede Elenin čokoladni mus sa bademima i biskvitom
 

Miris čokolade se širio halom 5 Beogradskog sajma, posetioci su se gurali da gricnu makar malo od poslastica gošće iz Rusije, a novinari su se pitali u čemu je tajna njenog uspeha, koju čokoladu koristi, šta još stavlja u slatkiše koji pobeđuju na svetskim kulinarskim takmičenjima?

- Meni se sviđa belgijska čokolada, često je koristim kada pravim poslastice, ali nije isključeno ni da se sa drugim čokoladama mogu napraviti jednako dobri specijaliteti. Moje mišljenje je da je ono što radim sa ruskom čokoladom, nešto najbolje, rekla je simpatična gospođa za Mondo.

A po čemu se to ruska čokolada razlikuje od ostalih?

"Kada dobijam kakao zrna, meljem ih 17 sati, zatim ih pomešam sa vanilom i mlekom, kako bih dobila mlečnu čokoladu. Taj prvi proces kada se melju zrna kakaa i kada se dodaju specijalne arome, po mom mišljenju je najvažniji."

Moramo joj verovati, jer se ovim poslom bavi već 39 godina, dobitnica je brojnih internacionalnih nagrada i priznanja, a ima i svoju Školu čokolade.

"Moja škola zapravo nije samo škola čokolade. Mi učimo i decu čija je specijalnost marcipan, biskvit, uopšte torte i kolači, dakle poslastičarstvo. Ta škola dugo postoji i mnogo je zainteresovanih učenika iz svih regiona Rusije, ali i iz drugih zemalja."

U njenim spcijalitetima uživaju i mnoge poznate ličnosti.

"Pre nedelju dana, recimo, moje specijalitete jeo je ruski premijer, Dmitrij Medvedev, ali u njima su uživale i druge poznate ličnosti - gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin i mnogi drugi političari, umetnici, TV zvezde.."

Recept možete da pronađete sutra (20. oktobar) na našem sajtu (Vestionline) u rubrici "Trpeza" (Slobodno vreme)

2024 © - Vesti online