Nedelja 19.10.2014.
09:50
Beta

SAD: Siromaštvo, trošne zgrade i loše obrazovanje u indijanskim školama

Vlada SAD obećala pomoć državnim školama za Indijance
 

Škole za domorodačko stanovništvo Amerike, takođe, spadaju i u najlošije, kada se radi o uspehu samih đaka, jer nemaju osnovna učila, zgrade u kojima se nalaze su u tako lošem stanju da se više ne mogu ni popraviti, a da se ne spominje i činjenica da mnoga deca američkih Indijanaca moraju da pohađaju internate daleko od kuća, jer u njihovim mestima nema škola.

Ukupno 183 indijanske škole nalaze se u 23 američke savezne države i potpadaju pod nadležnost Kancelarije Sekretarijata unutrašnjih poslova za obrazovanje Indijanaca.

Neke od njih su u najzabitijim delovima SAD, poput dna Grand kanjona do kojeg može da se dođe jedino na magarcu ili helikopterom. Većina je mala, sa manje od 150 đaka.

Jedna od takvih škola je i Litl singer, daleko u pustinji, sa 81 đakom. Škola je podignuta 1970-tih, po ideji lokalnog lekara koji je želeo da tamošnja deca pohađaju školu u svom kraju.

Škola Litl singer nalazi se daleko u pustinji a pohađa je 81 učenik

Danas je to nekoliko učionica koje samo što se ne sruše, sa zidovima u kojima ima azbesta i radona, i punih miševa.

Đaci najčešće dolaze iz porodica koje imaju probleme nasilja, alkoholizma i nedovoljno tekuće vode kod kuće, te je za njih obezbeđena osnovna nega. Škola ima tuševe, šampone i veš mašine.

Nastavnici ne žive u blizini, već moraju 90 minuta da putuju svakog jutra jedva prohodnim, prljavim putevima. Ta škola je na vladinoj listi prioriteta za rekonstrukciju. Ona se doduše na toj listi nalazi od 2004.

Što se tiče samih đaka, čak ni četvrtina njih nije mogla da se pohvali sposobnostima čitanja i računanja na testovima 2012-13.

"Imamo malo toga s čim možemo da radimo, ali koristimo ono što imamo", rekla je Verna Jazi, članica gradskog odbora.

Bolje rezultate postižu mališani u 120 škola koje su pod plemenskom upravom

Indijanska deca postižu bolje rezultate u školama koje nisu u nadležnosti federalnih vlasti, pokazalo je jedno istraživanje, a trenutno plemena upravljaju sa 120 škola, a u planu je da preuzmu i ostale, ukoliko im Vašington pruži više podrške.

Plan američke administracije je da angažuje bolje učitelje, obezbedi internet pristup i da olakšice indijanskim porodicama kako bi lakše dolazile do udžbenika. Država takođe želi da podstakne korišćenje domorodačkih jezika i kulture u školama.

Prema nekim procenama, za obnovu i popravku škola za indijansku decu biće potrebno 1,3 milijarde dolara, a od 2009. u tu svrhu izdvojeno je 280 miliona dolara, koji su otišli uglavnom na popravku ili renoviranje većih škola.

2024 © - Vesti online