Nedelja 19.10.2014.
09:19
Z. M.

Bečlija otac islamskog kalifata

Muhamed Mahmud spalio austrijske isprave (Foto: Ilustracija)
 

Zanimljivo je da su Muhameda Mahmuda austrijske vlasti, zbog stalnih nastupa na socijalnim mrežama, smatrale samo bukačem i navodile da se on jednostavno pravi važan.


Međutim, Behnam Said ističe da je bečki džihadista u najmanju ruku pomogao osnivanje, a da je možda bio i suosnivač ove terorističke organizacije.


U svojoj knjizi ekspert tvrdi da se Muhamed pod svojim ratnim imenom nalazi na važnom dokumentu džihada, u kojem 20 propagandista svetog rata, među kojima i važna imena Al Kaide, pozivaju na podršku ID. Taj pamflet izdat je februara ove godine i pojavio se na nekoliko sajtova salafista.


Za to vreme vodi se odlučujuća borba u Siriji između Al Nusra fronta i ID. Nakon objavljivanja ovog dokumenta, brojni borci iz Evrope krenuli su da se priključuju ID, a zatim je ta organizacija pregazila mnoge gradove u Iraku, da bi četiri meseca kasnije proglasila Islamsku državu, dok je Al Nusra front pao u zaborav.
 

Uspon na vrh

Eksperti ukazuju da se Muhamed samo nekoliko nedelja po dolasku u mesto Raka, koje se vodi kao glavni grad ID kalifata, povezao sa najvažnijim ideologom islamista Ahlam al Nasr. To po njima pokazuje da se on nalazi među glavnima u ovoj organizaciji.
U Austriji i Nemačkoj raspisana je poternica za Muhamedom Mahmudom zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji.

 

- Muhamed Mahmud je veoma važna ličnost. Ne bi trebalo da dopustite da vas zavaravaju njegovi smešni nastupi preko interneta - upozorava nemački ekspert za džihadizam Gido Štajnberg.


U vreme objavljivanja poziva na džihad on se nalazio u turskom zatvoru, ali je preko Skajpa imao kontakt sa saborcima, i čak je davao i intervjue, kaže Štajnberg i dodaje da su visokorangirani teroristi nedavno objavili da su obavili razmenu za turske taoce, i pri tom postavili sliku Muhameda Mahmuda.


Takođe, i Peter Nojman iz londonskog Centra za nadzor radikalizacije smatra da je Muhamed izazvao lančanu reakciju koja je vodila ka radikalizaciji Austrijanaca i Nemaca.

2024 © - Vesti online