Nedelja 19.10.2014.
01:22
Beta

Prosvetari štrajkuju u sredu: "Stanje nikad lošije!"

Nade su nam izneverene: Sindikat radnika u prosveti Srbije

"Pošto su (samo u ovoj godini) dva puta izigrani, sindikatima ne preostaje ništa drugo nego - protest i štrajk. Prvo jednočasovni, zatim ovaj jednodnevni, a posle ćemo već videti", poručili su sindikalci na čelu sa Slobodanom Brajkovićem.

"Nade su nam izneverene", navode organizatori i pozivaju sve zaposlene u prosveti da se pridruže štrajku i protestu.

Prosveta nikada, od 2002. godine, nije stajala lošije, plate nikada nisu bile manje a sindikati nikada nisu tražili manje.

"Ovoga puta, sindikati traže da obrazovanje bude izuzeto iz smanjenja plata, kao i da se odmah pristupi pregovaranju o novom Posebnom kolektivnom ugovoru", navodi se u saopštenju Sindikata.

Obrazovanje je do 2008. beležilo relativni rast zarada, da bi početkom 2008. dostiglo toliko očekivane plate, 30 odsto veće od proseka u Republici. Od tada prosveta beleži neverovatan pad, tako da je u ovom trenutku plata u srednjoj i osnovnoj školi jedva 39.000 dinara, što je daleko ispod republičkog proseka. Tokom 2014, svi sindikati prosvete, u nadi da će najavljeni platni razredi bitno popraviti stanje u obrazovanju, pregovarali su prvo sa ministrom finansija Lazarom Krstićem, a zatim sa ministarkom državne uprave Kori Udovički.

"Oboje su nam obećavali uvođenje platnih razreda, koji bi ispravili veliku nepravdu po pitanju brige države o obrazovanju. Šta se ispostavilo? Krstić je nestao, a Udovički nas je izigrala. Ispostavilo se da platnih razreda neće biti, bar ne u onom smislu koji bi rezultovao time da profesor u školi ima veću platu od vozača savetnika predsednika opštine Babušnica", dodaje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online