Ponedeljak 12.04.2010.
13:09
Tanjug

Smanjiti porez na zarade za trećinu

To ne treba da bude postepena poreska reforma, već brza, da se sprovede u jednom koraku, da učinimo radnu snagu jeftinijom i tako podstaknemo poslodavce na zapošljavanje, rekla je Diana Dragutinović novinarima na prezentaciji studije "Poreska politika - pogled u napred".

"Što pre počnemo, veće su nam šanse da se podstaknu proizvodnja i zaposlenost... Poresko opterećenje za 100 dinara neto plate je oko 60 dinara. Zamislite da poslodavac umesto 160 dinara plaća najviše 140 dinara. To je za njega značajno olakšanje“, rekla je Diana Dragutinović.

Konstantujući da visina poreskog opterećenja zavisi od kategorija zaposlenih, Diana Dragutinović je izjavila da bi poslodavci bili potpuno oslobođeni plaćanja doprinosa za zaposlene koji primaju platu manju od 16.500 dinara, što je granica siromaštva.

Prema njenim račima, suština reforme je ideja da bi poreski sistem trebalo reformisati tako da podrži najvažnije - proizvodnju, konkurentnost, ekonomski rast i da smanji sivu ekonomiju.

Studija "Poreska politika - pogled u napred" razrađuje promenu poreskog sistema u pravcu rasta poreza na potrošnju i smanjenja fiskalnih opterećenja zarada, čime bi destimulisali potrošnju i smanjili troškove radne snage, koja bi tako postala konkurentna, izjavila je Diana Dragutinović. Prema njenoj oceni, time bi se smanjili siva ekonomija i cene proizvoda.

2024 © - Vesti online