Ponedeljak 12.04.2010.
11:48
Srna

Islamska zajednica BiH prihvatila Deklaraciju o Srebrenici

Mustafa Cerić

Kako je saopštio Rijaset Islamske zajednice BiH, kojom rukovodi reis ul ulema Mustafa Cerić, Sabor smatra da je ovo korak koji u Srbiji najavljuje promenu u razumevanju agresije na BiH.

Deklaracija je, smatra se, manjkava jer 11. jul nije proglašen Danom sećanja na genocid kako je to učinjeno Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je doneta 15. januara 2009. godine. Sabor, takođe, smatra da se Srbija nije dovoljno čvrsto zavetovala da se genocid na Balkanu neće ponoviti.

Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici odbacio je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić kao, kako je izjavio, neadekvatnu, nesvrsishodnu i nipodaštavajuću za najveći zločin u Evropi učinjen posle Holokausta.

Zukorlić, koji u Srbiji predvodi Islamsku zajednicu koja organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske zajednice u BiH, tvrdi da je ovim činom vlast Srbije pokazala "svoju moralnu, političku i civilizacijsku nemoć" i, kako je dodao, prpustili priliku da otvore novu belu stranicu odnosa sa Bošnjacima "potvrđujući tako da su taoci politike koja je dovela do genocida".

Sabor Islamske zajednice BiH je podržao, kako se navodi, sve aktivnosti koje idu u pravcu uspostavljanja istine i pravde kao dva osnovna uslova za pomirenjem među ljudima i narodima svugde u svetu, a posebno na Balkanu.

2024 © - Vesti online