Subota 18.10.2014.
06:37
J. L. Petković - Vesti

"Mogu nam se desiti Irak ili Sirija"

Bezbednosna situacija za Srbe na Kosovu je jako krhka: Dalibor Jevtić
 

- Zapanjen sam. Očekivao sam hapšenje odgovornih, a ne izjavu koja žrtve prikazuje kao glavne krivce. Da li smo onda mi Srbi krivi što smo uopšte na Kosovu, što smo opstali i što želimo da se vratimo - pita Jevtić.

Bez epiloga 11 napada na Srbe

- Bezbednosna situacija za Srbe na Kosovu je jako krhka, posebno tamo gde ne čine većinu. Zato i postoji bojazan od pojave islamskog radikalizma. Od januara do danas imali smo 11 napada na povratnike i njihovu imovinu. Nisam upoznat da je bilo koji od ovih slučajeva rešen.

Učestali su incidenti, od paljenja i skidanja srpskih zastava, preko napada na nastavnike i bacanja molotovljevih koktela...
- Treba da se prestane sa zapaljivim izjavama i napadima, oštra retorika i nacionalističke izjave nikuda ne vode. I kada je reč o incidentima na Kosovu i u Vojvodini, cenu opet plaćaju oni koji su najmanje krivi za skandal na utakmici Srbija - Albanija. Svaki političar mora da apeluje na suzdržanost, toleranciju i poštovanje. Sve drugo može dovesti do nečega što smo videli marta 2004. Zaista se bojim da nam se tako nešto ne ponovi.

Kao i u slučaju grafita kraj Visokih Dečana, i ako se nađu počinioci, ispostavi se da su to deca. I opet niko nije odgovoran?!
- Zabrinjavajuća je pojava ideje islamskog radikalizma na Kosovu ali više od toga zabrinjava veoma blag pristup rešavanju tog problema. Za ispisivanje grafita okrivljuju maloletnike koji su uhapšeni zbog provokacija u danu kada je obavljan uviđaj, ali počinioci ovog dela nisu još privedeni pravdi.


Zašto policija ne pozove njihove roditelje na odgovornost?

- Ako se uopšte ovde i radi o maloletnicima?! Ne treba pozvati samo roditelje na odgovornost, već čitavo društvo alarmirati kako ne bi za pet ili deset godina došli u situaciju da nam se na Kosovu desi Irak ili Sirija gde se upravo deca vrbuju i deo su pokreta Islamska država.
 

2024 © - Vesti online