Petak 17.10.2014.
15:36
Beta

"Možda Srbi nemaju razuma, ali su veći Rusi od Rusa"

"Parada iskrena, od duše i srca", piše Komersant
 

"Putin je učestvovao u paradi, grandioznoj za Srbiju, koja je trebalo da se održi 20. oktobra. Ali, srpske vlasti su se prilagodile obavezama ruskog predsednika i time izazvale bojažljive i prigušene proteste opozicije, koja ih je kritikovala za rasipanje i predlagala da se novac umesto na proslavu, potroši na izgradnju dečijih vrtića", piše Komersant.

List navodi da su pregovori u Palati Srbije bili kratki, jer je Putin putovao u Milano, gde ga je čekala nemačka kancelarka Angela Merkel. Komersant piše i da se poseta završila dugo očekivanom paradom, i da je Putin, koji je već 20 minuta kasnio na susret sa Angelom Merkel, prestao da se žuri.

"Nije reč o tome da je sve bilo tako dirljivo. Bilo je to nešto mnogo više nego provincijska parada. Nešto iskreno i prirodno, toliko od duše i srca, da se oči nisu odvajale od te parade", zaključuje izveštač Komersanta, i dodaje: "Ovde, u Beogradu, oni su zaista zahvalni".

Vladin list Rosijska gazeta piše u članku pod nazivom "Rusija ne trguje prijateljstvom", da je Putin nazvao Srbiju "najbližim saveznikom". Dnevnik dodaje da je u razgovorima Putina sa srpskim rukovodstvom najviše reči bilo o prijateljstvu i energetici.

Izvestija piše da je Rusija bila glavni učesnik proslave 70. godišnjice oslobođenja Beograda i da "odavno tako nisu dočekivali rusku delegaciju kako na zvaničnom, tako i na narodnom nivou".

Moskovski komsomoljec piše da su Putina dočekali u Srbiji kao "pobednika", i da "takav prijem retko organizuju i verni podanici u ruskim regionima".

"Za zemlju koja teži ulasku u EU, u sadašnjoj situaciji to nije samo gest dobre volje, već herojstvo koje se graniči sa manjkom razuma. Ali, za to su srpske vlasti imale svoje razloge", piše list.

Dnevnik navodi da Srbi ne skrivaju da dobri odnosi sa Moskvom za njih nisu manje važni nego zbližavanje sa EU.

U članku pod nazivom "Srbi su zamolili predsednika Rusije da ih spasi od NATO", Komsomoljska pravda piše da su srpske vlasti u znak posebne pažnje prema ruskom lideru, "promenile svoj istorijski kalendar, slaveći svoj praznik četiri dana ranije".

2024 © - Vesti online