Petak 17.10.2014.
13:13
blic.rs

Samo u jednoj regiji u Sijera Leoneu nema zaraženih ebolom. Evo i zašto

Ulazak u oblast Koinadugu strogo je kontrolisana
 

Kada je virus, kojim je danas zaraženo skoro 9.000 ljudi i od koga je umrla gotovo polovina tog broja, zahvatio Zapadnu Afriku, u junu se vratio u rodnu zemlju.

Obavestio se o virusu i brzo je zaključio da su mnogo veći izgledi da se proširi među siromašnijim ljudima.

“Suština je bila u tome da ne ubija bogate, niti pripadnike srednje klase. Ubija siromašne, koji se sele s mesta na mesto u potrazi za poslom i hranom”, objasnio je on.

Vrativši se u Koinadugu, donirao je 10 miliona leonea (oko 2.300 dolara) i obećao da će istu sumu poklanjati svakog meseca, tokom godinu dana. Novac je namenjen za nabavku hlora za dezinfekciju, gumenih rukavica i maski za lice.

Konte je ubedio lokalne političare i plemenske vođe da mu pruže podršku i formirao ekipu od deset ljudi, predvođenih zvaničnikom iz organizacije Lekari bez granica.

Virusom ebole do sada je zaraženo oko 9.000 ljudi
 



Stražari na kontrolnim punktovima dobili su zaduženje da kontrolišu ko ulazi u oblast i izlazi iz nje. Dobili su infracrvene termometre i hlorisanu vodu, a posetiocima je ulazak u region bio dozvoljen samo po pozivu lokalnih stanovnika.

Iz posebnog fonda davane su pozajmice za uvoz hrane, goriva i lekova iz Fritauna, umesto da lokalni vlasnici preduzeća sami putuju, a uzgajivači povrća su za transport komunalnim vozilima angažovali samo nekoliko vozača.

U svakom naselju su formirani timovi koji su vodili računa o sprovođenju novih propisa i edukovali stanovništvo o opasnostima od ebole.

U Koinaduguu Kontea veličaju kao heroja, ali niko u ovoj oblasti ne spava na lovorikama. U Makeniju, gradu udaljenom oko jedan sat od Koinadugua, nedavno je naglo skočio broj inficiranih.

2024 © - Vesti online