Petak 17.10.2014.
12:22
Beta, Srna

Hitan apel: Neophodan novac za borbu protiv ebole

Obolelih je sve više, nedostaju novčana sredstva: Ban Ki Mun
 

Ban Ki Mun je rekao da je u planirani trast fond od milijardu dolara, koji je on pokrenuo u septembru, stiglo samo 100.000 dolara.

On se ovim priključio svetskim liderima koji kritikuju globalne napore za suzbijanje epidemije ebole.

Virus je do sada odnio oko 4.500 života, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu. Iako je nekoliko zemalja iz čitavog sveta obećalo da će podržati borbu za obuzdavanje ebole, malo ih je ulatilo donacije, preneo je BBC.

Donatori su dali skoro 400 miliona dolara ostalim agencijama UN i humanitarnim organizacijama, ali je za trast fond UN obećano samo 20 miliona dolara, a jedino je Kolumbija uplatila svoju donaciju.

Specijalni izaslanik UN za ebolu Dejvid Nabaro rekao je da je cilj ovog fonda da ponudi "fleksibilnost u reagovanju na krizu, koja svakog dana donosi novi izazov".

Njujork tajms demantuje Ban Ki Muna

Fond UN za borbu protiv ebole ima samo 100.000 dolara, a ne 20 miliona dolara kako je to juče saopštio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, piše danas Njujork tajms.

"Onih 20 miliona dolara koje je Ban Ki Mun rekao da je uplacen i potrošen, zapravo predstavlja ukupan iznos novca koji je obećan fondu UN-a ali još nije isplaćen", piše list i dodaje da je jedino Kolumbija dala 100.000 dolara.

Njujork tajms navodi da i kada bude bio isplaćen sav obećani novac to će biti "daleko od milijarde dolara koja je neophodna UN da se na efikasan način bori protiv epidemije ebole, od koje je umrlo više od 4.500 ljudi".

2024 © - Vesti online