Petak 17.10.2014.
10:38
b92.net

"Rusija i Zapad da spreče Hladni rat"

Zapad želi da preuzme poziciju Rusije: Mihail Gorbačov
 

Govoreći za Rosijskaju Gazetu povodom 25. godišnjice od pada Berlinskog zida, Gorbačov je rekao da je protiv bilo kakvih “zidova“ između naroda Evrope.

“Da bi se izašlo iz trenutnog ćorsokaka između Rusije i Zapada, obe strane moraju da se ostave prakse uzajamnog osuđivanja i uvođenja sankcija“, istakao je Gorbačov.

Bivši sovjetski lider veruje da je Rusija dovoljno uradila odlukom da ne odgovori na nove sankcije koje joj je uvela Evropska unija, zajedno sa SAD i saveznicima.

“Sada je red na naše partnere... Vreme je da se ukinu sankcije na ličnom nivou. Kako može biti bilo kakvog razgovora ako kažnjavate ljude koji donose odluke i utiču na politiku?“, zapitao je Gorbačov.

Prema njegovom mišljenju, jedan od razloga trenutne političke krize je rešenost Zapada da preuzme poziciju Rusije. Takođe smatra da postoji duga istorija verbalnih napada Zapada na Rusiju, naročito za vreme vladavine Borisa Jeljicina, ali da to tada nije shvaćeno dovoljno ozbiljno.

“Tu mislim na ekspanziju NATO pokreta, razvoj odbrambenog raketnog sistema, kao i na akcije u regionima koji su bitni za Rusiju, naročito u Jugoslaviji, Iraku, Gruziji i sada Ukrajini“, podsetio je Gorbačov.

Bez obzira na velike razlike, Gorbačov smatra da Rusija i Zapad dele izazove oko kojih se moraju dogovoriti.

“Pretnje zajedničkoj bezbednosti nisu nestale, pa se zbog njih mora naći zajednički jezik. To neće biti lako, ali drugog načina nema“.

Gorbačov je prokomentarisao i aktuelnu situaciju u Ukrajini.

“Verujem da problem može biti rešen, Rusi i Ukrajinci su bliski u svakom aspektu. Verujem da će lideri dve zemlje, Vladimir Putin i Petro Porošenko, koji dele veliku odgovornost, biti primer prave saradnje dve zemlje“, zaključio je Gorbačov.

2024 © - Vesti online