Petak 17.10.2014.
10:29
Beta

Hong Kong: Policija uklonila barikade

Policija počela sa uklanjanjem barikada ranu ujtru kada su demonstratni spavali, pa nisu uspeli da pruže nikakav otpor
 

Od ranog jutra oko 100 policajaca krenula je u iznenadnu akciju u tom kvartu gde je još spavala nekolicina demonstranata. Policija je uklonila šatore, bambus i druge predmete u sastavu barikada, pre nego što su demonstrantu uspeli da pruže bilo kakav otpor, navodi Sinhua.

Lokacija Mongkok, bila je skoro prazna u trenutku intervencije policije. Na tom mestu je bilo žestokih sukoba između demonstranata i njihovih protivnika tokom skoro tri nedeljle demonstracija.

Lokacija u Mongkoku nalazi se preko puta Luke Viktorija gde su glavni kvartovi demonstranata blizu sedišta regionalne vlade i trgovinske četvrti.

Portparolka policije je rekla da su stizale brojne pritužbe građana zbog barikada. Do ranog prepodneva već je većina šatora i čeličnih ograda koje su postavili demonstranti bilo uklonjeno i većina ulaza u stanicu podzemne železnice Mongkok je ponovo proradilo.

Policija je najavila da je ta lokacija sledeća na spisku posle ukalanjanja barikada na glavnom ostrvu Admiraliti, kod sedišta vlade, i u komercijalnoj četvrti, navodi agencija Frans pres.

Hiljade demonstranata, većinom studenata pridružilo, se Pokretu "Okupiraj" da izraze nezadovoljstvo zbog plana centralnih vlasti u Pekingu da kontrolišu imenovanje kandidata za izbore 2017. navodeći da žele punu demokratiju i slobodne izbore.

Demonstranti traže ostavku šefa lokalne vlade Leung Čeun-jinga, i da mogu slobodno da izaberu njegovog naslednika 2017. godine dok Peking želi da zadrži glavnu reč u izbornom procesu.

Funkcinisanje Hon Konga, jednog od svetskih finansijskih centara, ozbiljno je poremećeno zbog protesta, na nezadovljstvo njegovih sedam miliona stanovnika.

Demonstranti su prvo imali podršku javnosti ali su saobraćajne gužve, zatvorene škole i radnje zamorili stanovnike.

Hong Kong, nekada britanska kolonija, sada je posebna administrativna oblast pod upravom Kine i funkcioniše po principu "jedna zemlja, dva sistema". Ima visok stepen autonomije u svim oblastima osim spoljnih poslova i odbrane.

2024 © - Vesti online