Petak 17.10.2014.
08:16
Lj. Ivanović - Vesti

Bela kuća u panici zbog ebole

Predsednik Obama na čelu kriznog štaba
 

Medicinnska sestra Amber Vinson (29), bila je deo ekipe koja je lečila Tomasa Erika Dankana, Liberijca preminulog od posledica zaraze ebolom u bolnici u Dalasu 8. oktobra. Ona je drugi zaraženi član bolničkog osoblja, a američki zdravstveni zvaničnici upozoravaju da verovatno nije i poslednja.

Pretnja svetskom miru

Ranije je Savet bezbednosti UN upozorio da ebola predstavlja pretnju po međunarodni mir i bezbednost i apelovao na sve države članice UN i humanitarne organizacije da "ubrzaju i značajno povećaju resurse" za borbu protiv ebole, uključujući novčane donacije. Ovo je prvi put da su UN osnovale misiju za odgovor na neku zdravstvenu krizu u svetu. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su do sada od ebole umrle 4.493 osobe, dok je u sedam zemalja registrovano ukupno 8.997 slučajeva zaraze tom bolešću. Ova epidemija ebole koja je izbila u Zapadnoj Africi do sada je najgora u istoriji.

Vest da je zaražena medicinska sestra letela komercijalnim letom izazvala je neviđenu paniku u Sjedinjenim Državama. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u potrazi je za svih 132 putnika koji su bili na kritičnom letu koji je u Dalas sleteo u 18.16 po lokalnom vremenu. Iako prema tvrdnjama kabinskog osoblja Amber Vinson nije pokazivala simptome zaraze, Centar identifikuje i obaveštava sve putnike jer je hospitalizovana idućeg jutra s groznicom.


- Borba protiv ebole u Dalasu sada se vodi na dva fronta - rekao je okružni sudija Klej Dženkins na konferenciji za novinare.


Da je stvar ozbiljna svedoči i to što je predsednik SAD Barak Obama otkazao sve posete i druge obaveze kako bi sa svojim timom mogao da se posveti borbi protiv širenja opake bolesti. Obama nije otišao na unapred zakazana putovanja u Konektikat i Nju Džersi.


Prema nepotvrđenim informacijama, deo putnika sa spornog leta je pronađen, a traga se za njih još 75.


- Zaražena medicinska sestra je u roku od 90 minuta izolovana u bolničkom karantinu, te se nosi sa svojom dijagnozom borbeno i uz molitvu - kazao je Dženkins i dodao da je zemlja spremna za još takvih slučajeva.


- Možda će postati gore pre nego li postane bolje, ali postaće bolje - poručio je svojim sugrađanima gradonačelnik Dalasa Majk Rolings.


Predsednik Obama, pozvao je lidere zapadnih zemalja da se više angažuju u borbi protiv epidemije ebole.


- Želimo tim koji će reagovati po hitnom postupku, specijalne jedinice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje će biti na licu mesta u najbržem roku, nadamo se u roku od 24 časa, i u lokalnim bolnicama, korak po korak, preduzeti neophodne mere - rekao je Obama.


Američki predsednik je upozorio da bi bolest, u eri čestih putovanja, mogla da se proširi na ceo svet, ako međunarodna zajednica ne bude reagovala na epidemiju u Zapadnoj Africi.


U Beloj kući je održan sastanak Obaminog kabineta koji koordiniraju vladin odgovor na ebolu. Obama je, na video-konferenciji, pozvao lidere Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije da pokažu više posvećenosti u globalnoj borbi u zaustavljanju epidemije smrtonosnog virusa, od kojeg je do sada umrlo 4.493 ljudi.
 

2024 © - Vesti online