Ponedeljak 12.04.2010.
03:42
Tanjug

Služenje zatvorske kazne u manastiru!?

Zatvorenicima u Gruziji koji se dobro vladaju, naime, ponuđeno je da ostatak kazne izdrže u nekom manastiru.


Prošle godine, Tarijel Majzeradze nalazio se iza rešetaka. Sada živi u ćeliji potpuno druge vrste.


U malom manastiru nadomak Tbilisija, Tarijel zajedno s kaluđerima proučava Bibliju i brine o manastirskim životinjama. Kaže da je dobio šansu da započne novi život.


"Došao sam ovde posle četiri godine provedene u zatvoru. Kad su drugi zatvorenici čuli da dolazim ovde, zavideli su mi. Govorili su kako bi voleli da dođu da žive s kaluđerima. Ovde se osećam potpuno mirno i spokojno", izjavio je Majzeradze za britanski radio Bi-Bi-Si.


Tarijel je jedan od zatvorenika koji je u okviru široke akcije rehabilitacije kriminalaca prebačen u manastir nakon što je izdržao više od dve trećine svoje kazne.


Posle četiri godine zatvora, s obzirom da je duboko privržen pravoslavnoj veri, činilo se da je on idealni kandidat.


U akciji učestvuje i Gruzijska pravoslavna crkva, koja je poslednjih godina dobila na uticaju i moći.


Pojedini zatvorenici se žale na diskriminaciju i ističu da država sarađuje siključivo sa pravoslavnom crkvom, dok u gruzijskim zatvorima leže i ljudi drugih veroispovesti, koji bi, takođe, više voleli da kaznu izdržavaju negde drugde, a ne u pravoslavnom manastiru.


Vlasti navode da nisu isključile mogućnost saradnje i s drugim verama i da je prioritet da se ublaži prenatrpanost gruzijskih zatvora.


Gruzija, naime, ima četiri miliona stanovnika, a 22.000 njih sedi po zatvorima.
Ima, dakle, još mnogo potencijalnih "kandidata" koji bi po svemu sudeći voleli da se pridruže Tarijelu Majzeradzeu na njegovoj novoj adresi, navodi BBC.

2024 © - Vesti online