Četvrtak 16.10.2014.
13:46 >> 20:39h
Beta

Putin, vojska i "Striži" oduševili Srbe

 
18:40 - Kraj parade označio je nastup akro-grupe "Striži" ruskog vojnog vazduhoplovstva uz "Marš na Drinu". "Striži" su na avionima MiG-29 četvrte generacije izvodili nešto manje složene figure nego na generalnoj probi, zbog niske oblačnosti.
18:36 - Nastup motorizovanog ešalona sastojao se od 13 podešalona, a prvi je naišao podešalon specijalnih snaga, u kome su u džipovimai terenskim vozilima bez krova bili pripadnici elitnih jedinica, osposobljeni za dejstvo u svim terenskim i vremenskim uslovima.
18:30 - Od Kalemegdana ka hotelu Jugoslavija odvijao se defile rečne flotile, koji je predvodio komandni brod Rečne flotile "Kozara", a posade su goste na bini pozdravljale uzvikujući tri puta "ura".
17:43 - Pred svečanom binom je izveden egzercir Garde, uz zvuke ruske koračnice "Opraštanje slavenske žene". Gardisti su oduševili i zvanice i građane egzircirom u kojem je komandant prošao kroz bajonete svojih podoficira i time simbolično pokazao poverenje koje komandni kadar ima u svoje vojnike.
17:30 - Komandant parade, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, predao je raport i od Nikolića zatražio dozvolu da defile počne. "Počnite sa paradom", rekao je Nikolić i dok se Diković vraćao na čelo ešalona, 30 parodbranaca 63. bataljona Specijalne brigade izvelo skok iz helikoptera Mi-8.
17:15 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u govoru pred početak vojne parade u Beogradu da ruski i srpski narod imaju zajednički dug prema precima koji su se borili protiv nacizma i da treba da budu jedinstveni u naporima da se na evropskom kontinentu stvori atmosfera ujedinjenja. "Dragi prijatelji, naši očevi i dedovi su ratovali za pravu stvar. Njihova borba bila je neizmerna, njihova volja i ratno bratstvo nerazrušivi, a snaga duha bila je iznad svih granica", rekao je Putin i istakao da se na vojnoj paradi u Beogradu obeležava zajedničko duhovno sećanje na borbu predaka. "Od sveg srca čestitam svim građanima Beograda i Srbije praznik. Živela bratska Srbija!", rekao je ruski predsednik na kraju govora učesnicima parade i građanima Srbije.
16:37 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na otvaranju vojne parade da je Srbija iza sebe ostavila ratove, a da je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova. Nikolić je rekao da su građani Srbije ponosni na svoju vojsku. "Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vekovnoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobedama u oba svetska rata, u svetsku povest svoje ime upisuje uvek na strani pravednika i pobednika", kazao je Nikolić. Obraćajući se Putinu, Nikolić je rekao da je Srbija ne jednom u svojoj istoriji osetila "veliku, junaštvom i čojstvom ovenčanu rusku pomoć", koju je Rusija pružala "ne razmišljajući o posledicama po svoju državu i narod".
16:13 - Dlaskom predsednika Rusije i Srbije, intoniranjem državne himne i počasnom artiljerijskom paljbom u 16 časova i 10 minuta počela je vojna parada "Korak pobednika" Defileu i ceremoniji prisustvuju visoki zvaničnici dve zemlje i predstavnici diplomatskog kora.
15:19 - Svečana loža za praćenje vojne parade polako se popunjava. Do sada su stigli, između ostalih, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, šef misije EU u Srbiji Majkl Devenport i nemački ambasador Hajnc Vilhelm, ali i poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života poput Dragana Bjelogrlića. Tu su i haški optuženici Momčilo Perišić, Milan Milutinović i Dragoljub Ojdanić. Spisak gostiju svečane lože bio je tajna sve do poslednjeg trenutka.
15:15 - Pešadijska četa prošla je ispred hiljada okupljenih građana na platou ispred Palate Srbija, na oduševljenje okupljenih. Prostor obezbeđen za građane je dupke pun, a isto je i na zidinama Kalemegdana odakle će biti veoma dobar pogled na celu paradu.
14:25 - Nebo nad Beogradom se jeste otvorilo, ali i dalje nije poznato da li će nadletanja avijacije desiti u formi u kojoj je to bilo planirano, zbog loših vremenskih prilika. U međuvremenu, jedan avion "g4" nadleće Beograd kako bi utvrdio uslove vidljivosti, dok avion ruske grupe "Striži" uveseljava okupljene ispred Palate Srbija.

Veliki broj ljudi još pristiže na prostor iza Palate Srbija, sa zastavama Srbije i Rusije. Na više punktova u blizini tržnog centra Ušće prodaju se zastavice, bedževi sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Vlasnik bifea "Putin" u Novom Sadu Radivoje Bato Miljanić, zajedno sa Ruskom strankom u kojoj je on predsednik Političkog saveta, organizovao je dolazak dva autobusa poštovalaca predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na vojnu paradu u Beogradu.

Na paradu se organizovano dolazi i iz Republike Srpske, odakle je krenulo 10 autobusa koji besplatno prevoze zainteresovane građane. Dolazak Srba s druge strane Drine organizovao je kabinet predsednika RS, MIlorada Dodika.

Otvorilo se nebo za akrobacije ruske aero grupe "Striži"
 

Paradi će, pored ruskog predsednika, prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici.

U defileu će učestvovati oko 3.000 pripadnika Vojske Srbije, nekolika stotina vozila i nekolika desetina aviona i helikoptera a nastupiće i akro-grupa ruskog vojnog vazduhoplovstva "Striži".

2024 © - Vesti online