Četvrtak 16.10.2014.
08:39
Đ. Janković - Vesti

Streljali i bebu od tri dana

Samo su hteli da žive slobodno
 

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gospodina Dragana Popovića, dva su osnovna univerzalna prava čoveka - pravo na život i pravo na slobodu.

Pobijeni mališani

Okupacione trupe su u oktobru 1941. u Dragincu između 13. i 16. oktobra streljale 1.379 meštana, u Cikotama 396 osoba, među njima i 135 dece mlađe od deset godina. U Velikom Selu je ubijeno 270 meštana, među njima i 23 dece mlađe od deset godina. U pet lozničkih sela ubijeno je tih dana ukupno 263 dece koja nisu napunila deset godina.

- Najveći zločin bilo koga u svetu, a fašizam je jedan od najvećih zločina na svetu, jeste da onih 305 mališana spreči u životu, oduzme im pravo na život, pravo da imaju porodicu, pravo da dožive slobodu i dočekaju svoju mladost. Danas, na ovom mestu, sa najvećim pijetetom pamtimo i danas se sećamo svih onih koji su samo hteli da žive, i ništa više. Koji su samo hteli da budu slobodni, ne robovi, neka im je večna slava i hvala - rekao je on kraj granitnog spomenika.


Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je da je nemačka kaznena ekspedicija u samo pet dana oktobra ovde počinila zločin na koji je tadašnja Evropa ostala nema.


- Nije bila neobaveštena, jer je Draginac u opštinskoj pošti imao teleprinter. Pakleni pir kasnije je predstavljen kao greška i zabluda. Gorko iskustvo i opomene obavezuju nas da u ime ovde nevino stradalih pošaljemo jasnu poruku da se zločin te vrste nigde ne ponovi - kazao je on.


Nemačka vojska je u jeseni 1941. kod Gajića stene naišla na partizansku zasedu i imala poginule i ranjene. U znak odmazde od 13. do 19. oktobra nemački vojnici su ubili 2.950 meštana Draginca, Korenite, Velikog Sela, Jarebica i Cikota, a najmlađa žrtva bila je stara svega tri dana.

2024 © - Vesti online