Nedelja 11.04.2010.
19:19
Tanjug

Lajčak: Za BiH kriva međunarodna zajednica

Miroslav Lajčak

Lajčak je objasnio da je Evropa dala perspektivu članstva čitavom regionu zapadnog Balkana, uključujući i Kosovu, s tim što Stari kontinent nije spreman da integriše i regionalne i bilateralne probleme.

"Pritom oni koji nisu spremni za regionalnu komunikaciju i saradnju ne mogu da se nadaju članstvu u EU“, istakao je Lajčak u intervjuu.

On je ocenio i da međunarodna zajednica nije spremna da prihvati i prizna bilo kakve promene granica, i da bilo kakvo razmišljanje o tome predstavlja "štetnu filozofiju".

Jedina ispravna i moguća filozofija je, prema Lajčaku, razmišljanje o poboljšanju života, jačanju privrede i približavanju standarda balkanskih država onima koji vladaju u Evropskoj uniji.

Šef diplomatije Slovačke je u svom intervjuu govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini. Ističući da je to veoma komplikovana država, Lajčak, koji je svojevremeno bio visoki predstavnik EU za BiH, je rekao da ne smatra da je ta država na ivici izbijanja rata, jer za to ne vidi potencijalni interes.

Ono što ga zabrinjava u vezi sa BiH je nedostatak političkog napretka što bi moralo da se promeni. Nedostatak kompromisa i dogovora bosanskih lidera Lajčak vezuje za podele međunarodne zajednice u vezi sa BiH, odnosno za nepostojanje dogovora u međunarodnoj zajednici oko toga kavu BiH želi.

Jasno je, dodao je Lajčak, da svi vide BiH kao jednu državu čija struktura "odražava tri naroda i postojanje tri naroda", uz zaštitu svakog građanina te zemlje. Zato ne treba razmišljati o raspadu BiH ni o ukidanju entiteta, već treba poštovati i jedno i drugo.

2024 © - Vesti online