Sreda 15.10.2014.
14:46
Beta

Ministar prosvete: Udžbenici za najsiromašnije đake

Pomoć u kupovini udžbenika nije neophodna svima: Srđan Verbić
 

"Najvažnije je da će oni koji su najugroženiji, dobiti udžbenike", rekao je Verbić u intervjuu agenciji Beta i naveo da je rano govoriti o tome da li će sledeće godine biti podele besplatnih udžbenika.

"Nešto će sigurno biti, a da li će se tako zvati. Najvažnije je da će oni koji su najugroženniji dobiti udžbenike", kazao je Verbić.

O Univerzitetu Union

Na pitanje kako ocenjuje to što na Univerzitetu Union niko nije hteo da postane član komisije za ocenu doktorata, već je raspisan konkurs, Verbić je kazao da "svako ima svoje nadležnosti i svoje zadatke".

Ministar prosvete najavio je da će uskoro biti donet novi zakon o udžbenicima koji će rešiti mnoge probleme, a da bi već danas predlog tog zakona trebalo da bude spreman za javnu raspravu.

Govoreći o visokom obrazovanju u Srbiji, Verbić je kazao da postoje problemi u sprovođenja "bolonjskog procesa", ali da su akademske studije u Srbiji kvalitetne.

Međutim, "u poređenju s njima, doktorske studije nisu tako kvalitetne i to je razlog zašto je poželjno da mladi ljudi svoje doktorate urade na nekom drugom mestu, pa da se vrate u Srbiju i prenesu ta znanja. U ovom trenutku puno nade polažemo u Savet za visoko obrazovanje. Trenutno su u toku izbori za članove tog saveta", rekao je Verbić.

A o Megatrendu

Komentarišući to što je komisije Univerziteta Megatrend radila samo mesec dana na proveri doktorata, Verbić je kazao da "kada je nauka u pitanju, na nekim stvarima može godinama da se radi, da se proverava kvalitet i da se utvrđuje šta je metodološki ispravno, a šta nije". On je naglasio da se tim pitanjima ne bavi Ministarstvo, već akademska zajednica.

Ministar je kazao da je u nadležnosti tog saveta izrada standarda za doktorske studije, a da akademska zajednica treba da se bavi naučnim doprinosom, odnosno proverom kvaliteta doktorata.

Govoreći o porastu nasilju u školama, Verbić je rekao da se u Ministarstvu radi na formiranju stalne jedinice za prevenciju nasilja u školama.

Na pitanje kako rešiti komplikovanu proceduru javnih nabavki pri organizovanju ekskurzija, Verbić je naveo da procedura nije komplikovana za sve šskole.

"Jeste komplikovana, ali ne za sve škole. Ima škola koje to vrlo uspešno rade i koje su pravi modeli kako to treba uraditi. Ne vidim zašto ne bi pomogli drugim školama koje imaju problema sa tim. Postoje i druga rešenja - centralizovane javne nabavke, kao što radi grad Beograd. Da se za više škola radi javna nabavka, ako već nemaju kapacitet da to radi svako za sebe", kazao je Verbić.

Reforma prosvetne inspekcije

Na pitanje da li će njegovo Ministarstvo reformisati prosvetnu inspekciju, Verbić je kazao da je pre toga potrebno zaposliti još inspektora i dodao da Ministarstvo prosvete sada ima svega dva inspektora za visoko obrazovanje.

"Mi smo dobili odobrenje za zapošljavanje pet novih inspektora, neće svi biti za visoko obrazovanje. U svakom slučaju bitno je da zaposlimo nove inspektore, da donesemo novi zakon o inspekciji i da u perspektivi inspekcija počne da deluje preventivno, a ne kada se pojavi problem", kazao je Verbić.

2024 © - Vesti online