Sreda 15.10.2014.
11:20
Beta

Poljski mediji: Za sve je kriva mapa "velike Albanije"

Letelica sa mapom "velike Albanije" morala je da deluje na srpske navijače
 

"Navijači su isprovocirali tuču fudbalera uz pomoć modela aviona", naslov je izveštaja u današnjem izdanju dnevnika Gazeta viborča.

"Albanski navijači našli su načina kako da upozore da su tu, iako nisu mogli da uđu na stadion. Iskoristili su zato model letilice na daljinsko upravljanje na koji su prikačili zastavu Albanije", piše list.

Nacionalna televizija TVP upozorila je da je mapa koja je prikačena na dron bila "mapa Velike Albanije, a male Srbije".

"Skandal s dronom i prikačenom zastavom odigrao se pred kraj prvog poluvremena. Kada je srpski fudbaler Mitrovic uhvatio zastavu, na njega su se odmah bacili reprezentativci Albanije da mu je otmu. Izbila je tuča među fudbalerima, a na teren su uleteli navijači", opisuje poljska TVP.

Kako su Hrvati pisali o prekidu?

Privatna poljska televizija TVN je na svom informativnom kanalu TVN24 i sajtu postavila velike fotografije letelice i mape, i podsetila da, kao što se Srbija nije pomirila sa gubitkom Kosova, nastanjenog pretežno Albancima, isto tako su u Albaniji i dalje žive nacionalističke ideje izgradnje Velike Albanije.

"Dakle ne samo teritorije sadašnjeg Kosova, već i oblasti susednih država - Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grčke i celog Kosova, svuda gde žive Albanci. Takva mapa pojavila se iznad tribina punih Srba koji su skandirali nacionalističke parole", upozorila je TVN24.

Kako su strani mediji izvestili o incidentima na stadionu Partizana?

Poljska TVN24 objasnila je gledaocima da je letelica s mapom Velike Albanije i portretima dvojice albanskih nacionalističkih lidera, nemivnovno morala da deluje na stadion i srpske navijače "kao crvena marama na bika".

Poljski mediji podsećaju da su zbog Kosova sportski susreti reprezentacija i klubova Albanije i Srbije sve samo ne prijateljski, i da su zbog politke to uvek utakmice najvišeg rizika.

2024 © - Vesti online