Utorak 14.10.2014.
21:10
blic.rs

I ministra Vujovića kontrolisali zbog ebole

Bio "sumnjiv": Doleteo iz SAD preko Londona

- Dobar dan, odakle dolazite? Da li stižete direktno iz Londona ili vam je to bila samo tranzitna stanica? Da li ste putovali u afričke zemlje u skorije vreme? - pita sanitarni inspektor svakog putnika posmatrajući ga istreniranim pogledom da utvrdi ima li neki od simptoma ebole (visoka temperatura, groznica, slabost, glavobolja...).

Inspektor će istovremeno listati pasoš u potrazi za karakterističnim masnim pečatima koje inače imaju afričke zemlje.

Ovu proceduru dosad je prošlo ukupno 96 osoba, od kojih je desetoro trenutno pod zdravstvenim nadzorom.


Prof. dr Mijomir Pelemiš, direktor Infektivne klinike u KCS, tvrdi za Blic da obolelih od ebole nema i da su sve službe spremne za sprovođenje izolacije i karantina ukoliko se pojavi sumnja da je neko zaražen.


- Simptomi ebole nisu karakteristični samo za tu bolest. Zbog toga svi oni koji su bili u zemljama gde vlada epidemija ili postoji mogućnost da su bili u kontaktu sa obolelima treba da obrate posebnu pažnju. Ebola se ne prenosi tako lako, inače bismo do sada imali 20 miliona obolelih. Način prenošenja je putem krvi i telesnih tečnosti, a izuzetno retko, u bliskom kontaktu, i kapljičnim putem. Inkubacija traje prosečno 14, a maksimalno 21 dan - objašnjava prof. dr Pelemiš.


U Infektivnoj klinici postoji odeljenje za izolaciju, gde će se smeštati oboleli ukoliko ih bude bilo.


Pacijentu sa sumnjom na ebolu u izolaciji se pruža osnovna medicinska zaštita i uzima mu se krv na analizu. Za potvrdu da se radi o eboli potrebno je šest sati od trenutka uzimanja krvi, a za Srbiju će te analize raditi laboratorija u Hamburgu.

2024 © - Vesti online