Utorak 14.10.2014.
14:30
Srna

“Italija treba da napusti EU i vrati liru“

Italija treba da odustane od evra i Evrope: Bepe Grilo
 

"Odustanite od evra i odbranite suverenitet stanovnika Italije od Evropske centralne banke", poručuje Grilo italijanskim vlastima.

On je uveren da će njegova stranka sakupiti milion potpisa i za šest meseci ih predati italijanskom parlamentu.

"Moramo preuzeti Banku Italije i započeti sa štampanjem naše stare valute - lire", poručuje Grilo.

Međutim, italijanski ustav zabranjuje referendume za ekonomske zakone i ratifikaciju međunarodnih sporazuma. Ipak, lider Pokreta pet zvezdica veruje da će takav potez poslati jasnu poruku vladi.

Pokret pet zvezdica "eksplodirao" je na italijanskoj političkoj sceni prošle godine kada je na svojim prvim izborima osvojio 25 odsto glasova.

Ankete pokazuju da ova partija sada ima stabilnih 20 odsto simpatizera u biračkom telu.

Bivši italijanski komičar a sada lider Pokreta pet zvezdica Bepe Grilo postao je žestoki kritičar italijanske političke i medijske scene, a na njegovoj meti su neki novinari (koje optužuje za pristrasnost), televizijske emisije i partije.

Italija je treća po veličini evropska ekonomija, a stopa nezaposlenosti kreće se oko dvanaest odsto. Među mlađima od 25 godina taj postotak je puno veći - čak 44 odsto.

MMF predviđa da će Italija izaći iz recesije 2015. godine, a mogući ekonomski rast mogao bi biti 1.1 odsto. Ekonomski portali navode da se Italija muči da održi deficit ispod tri odsto BDP-a.

2024 © - Vesti online