Utorak 14.10.2014.
13:31
Beta, Vijesti

CG: Vlada razmišlja o osnivanju internet provajdera

Crnogorci plaćaju najskuplji internet u regionu, a cene su skuplje i u odnsou na nele zemlje EU (Foto: Ilustracija)
 

Građani Crne Gore plaćaju najskuplji interent u regionu i Evropi jer je država pre deset godina, prodajom Telekoma novom vlasniku, obezbedila monopolsku poziciju na tržištu koju je on koristio, pišu podgoričke "Vijesti".

Vlada Crne Gore je pre nekoliko dana naložila Crnogorskom Telekomu, koji je u vlasništu Dojče Telekoma, da smanji cene interneta, u proseku za 35 centi.

"Takvoj odluci vlade prethodila je analiza tržišta kojom je utvrđeno da Crnogorski Telekom ima monopolsku poziciju na tržištu i da su cene njegovog interneta previsoke u odnosu na troškove", rekao je "Vijestima" direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić objašnjavajući razloge vladine odluke.

On je naveo da su cene skuplje u odnosu na region i EU "jer te države imaju vše internet provajdera i mogućnost kupovine interneta u inostranstvu" i potvrdio nameru države da osnuje internet provajdera u sopstvenom vlaništvu.

Smanjenje cena interneta važiće od početka decembra i biće na nivou cena regiona i zemalja EU, kažu iz Agencije.

Telekom je privatizovan 2005. Pre toga, njegov sastavni deo postao je i Internet Crna Gora.

Do danas on ima monopolsku poziciju u fiksnoj telefoniji i internetu, izuzev mobilnog, jer je uz centrale i objekte državnog Telekoma kupio i kablovsku kanalizaciju, odnosno čitavu infrastrukturu bez koje je nemoguće biti kvalitetan i konkurentan mobilni i internet operater.

2024 © - Vesti online