Utorak 14.10.2014.
11:31 >> 17:49h
Beta, Srna

Užas u Češkoj: Žena nožem ubila učenika (16), ranila još troje

Barbara Orlova ubila jednog đaka (16), a ranila dve učenice i policajca koji je pokušao da je zadrži 
 

"Šesnaestogodišnji učenik je uprkos naporima lekara hitne pomoći preminuo. Dve učenice i policajac iz patrole koja je intervenisala su povređeni. Policajac lakše", kazala je novinarima portparol lokalne policije Jana Kroutilova.

"Jedna učenica povređena je teže, druga lakše", rekla je kasnije portparol hitne pomoći Vladislava Fialova.

Policija je privela 26-godišnju ženu, koja je ranila jednog policajca i dve učenice u školi u mestu Zdar na Sazavou, 160 kilometara jugoistočno od češke prestonice Praga.

"Mladić je ranjen, ali je podlegao povredama u bolnici i pored svih napora lekara", rekla je portparol policije Jana Prouzova. Ona je dodala policija ne zna koji je motiv ovog napada.

Svi u šoku: Zabrinuti roditelji odmah odjurili u školu, da provere da li su njihova deca u redu
 

U školu su odmah požurili zabrinuti roditelji da provere da li su njihova deca u redu a nastava je za danas okončana.

Mentalni bolesnik

Pre dve godine tada 24-godišnja Orlova upala je u osnovnu školu u Haviržovu, otela sedmogodišnju učenicu i ranila učiteljicu koja je pokušala da je spreči vlastitim telom da dete odvede. Sa otetom devojčicom kao taocem zaključala se u jednoj od učionica. Oslobodili su je tek specijalci češke policije a posto se pokazalo da je psihički bolesnik, Regionalni sud je za taj napad nije poslao u zatvor već na prinudno lečenje.

"Puštena je proletos u martu. Polovinu prinudnog lečenja provela je na zatvorenom odeljenju ali sarađivala je, nije sa njom bilo problema pa je prebačena na odeljenje sa otvorenim režimom a na kraju je sud odlučio da može da izađe da se leči ambulantno", kazala je za primarijus Psihijatrijske bolnice u Opavi gde se Orlova lečila, Vlasta Hanuškova.

U Češkoj javnost nakon današnje tragedije postavlja pitanje da li ne valja sistem ili je neko od nadležnih veštaka ili sud odlučio pogrešno kada je pustio ženu koja je ponovo i još gore napala decu u školi i ubila šesnaestogodišnjeg đaka koji je pokušao da zaštiti drugaricu.

"O puštanju na ambulantno lečenje uvek odlučuju veštaci i sud", kazao je direktor Psihijatrijske bolnice u Opavi Ivan Drabek.

Ministar prosvete Marcel Hladek naredio je danas da sve škole u Češkoj provere sistem obezbeđenja učenika.

2024 © - Vesti online