Utorak 14.10.2014.
00:20
danas.rs

Slede smene u MUP-u

Ipak, od svih elitnih jedinica, Žandarmerija je godinama na udaru medija, gde se njeni pripadnici optužuju za brojne kriminalne radnje - obezbeđivanje kriminalaca, nezakonito prisluškivanje, prekomernu upotrebu sile, pa sve do kopanja zlata u radno vreme. Ovi navodi se najviše vezuju za niški odred Žandarmerije.

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije proverava rad svih jedinica MUP-a, a ne samo Žandarmerije
 

Međutim, u protekle dve godine, pre incidenta na Paradi ponosa, podnete su samo dve krivične prijave protiv dvojice žandarma ovog odreda - protiv A. R., koji se sumnjiči da je ubio narko-dilera, i protiv S. S. (31), osumnjičenog da je upucao sugrađanku A. D. (35), nakon kraće rasprave u saobraćaju.

"Nema govora o tome da je protiv pripadnika niškog odreda Žandarmerije podneto oko 50 krivičnih prijava i da većina ima dosije. Svi navodi o kriminalnim radnjama, koji su pojedini mediji tendenciozno plasirali godinama unazad, provereni su i ispitani u okviru MUP-a, ali nijedan slučaj nije došao do tužilaštva, jer su navodi bili neosnovani", tvrde za Danas u Žandarmeriji.

Niški odred ponovo je dospeo u žižu javnosti kada su njeni pripadnici brutalno pretukli Andreju Vučića, brata premijera Srbije, tokom nedavno održane Parade ponosa. Protiv sedmorice pripadnika podnete su krivične prijave, a komandant niškog odreda Senad Koštić je razrešen dužnosti. U MUP-u pak ističu da su na proveri pripadnici svih elitnih jedinica, a ne samo Žandarmerije.

Sindikati policije su oštro osudili, kako navode, hajku protiv Žandarmerije, ocenjujući da se baca ljaga na ovu elitnu jedinicu i njene pripadnike "koji časno rade svoj posao". Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) je tim povodom uputio otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, poručujući da je konačno vreme da se krene u ozbiljnu i korenitu reformu MUP-a, "bez spinovanja javnosti i kaljanja ugleda policije".

"Gospodine Stefanoviću, od trenutka kada ste stali na čelo MUP-a pričali ste o reformama koje su neophodne, što kao sindikat podržavamo. Međutim, postavlja se logično pitanje da li se te reforme sprovode putem medija iznošenjem mnogih stvari u javnost, očigledno bez razmišljanja da se time narušava ugled policije kao institucije i njenog elitnog dela - Žandarmerije", naveo je Momčilo Vidojević, predsednik NPSS. On je dodao da se reforma policije ne može sprovesti na pravi način ukoliko se ne sprovede reforma rukovodećeg kadra i ukoliko se ne procesuiraju rukovodioci organizacionih jedinica, odnosno načelnici i njihovi saradnici, "o čemu smo vam u više navrata govorili i dostavljali dokaze".

I reprezentativni Nezavisni sindikat policije (NSP) pozvao je javnost da se suzdrži od "neprimerenih napada i konstantnog rušenja ugleda Žandarmerije, elitne jedinice policije, čiji pripadnici danonoćno obavljaju najsloženije zadatke".

2024 © - Vesti online