Ponedeljak 13.10.2014.
22:17
Beta

Ukrajinski zvaničnici: Zaista se smanjuje broj ruskih vojnika

Putin rekao da se povlače...i oni se povlače
 

- Rusko osoblje koje je bilo u poljskim logorima u Ukrajini se vraća u matične baze u Rusiji, rekao je u ponedeljak portparol ukrajinske službe bezbednosti, pukovnik Andrej Lisenko.

Moskva žestoko poriče da ima trupe u Ukrajini, ili da podržava separatističke snage u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

Lisenko je povlačenje opisao kao pozitivan proces, ali je rekao da plaćenici i dalje stižu u Ukrajinu iz južne Rusije, preko dela granice koji je pod kontrolom pobunjenika.

Mada se prekid vatre, proglašen početkom septembra između ukrajinskih snaga i pobunjeničkih boraca, krši gotovo svakodnevno, ukupan obim borbi je od tada znatno manji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je naredio da se hiljade vojnika raspoređenih kraj granice Ukrajine, vrate u stalne baze. Portparol Kremlja je rekao da se radi o 17.600 vojnika koji treba da se vrate iz južnog regiona Rostov. Povlačenje može da bude znak dobre volje uoči Putinovog putovanja u Milano u četvrtak, gde bi trebalo da se sastane s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i liderima Evropske unije.

Kako sankcije EU i SAD protiv Rusije počinju da štete Rusiji, Moskva može da se nada da će povlačenje trupa ojačati šanse da zapadne zemlje ukinu sankcije, tumači agencija AP.

Pobunjeničke snage sada čvrsto drže dva ključna grada na istoku - Donjeck i Lugansk, i teritoriju duž granice Rusije sve do Azovskog mora. Ukrajinske trupe međutim i dalje drže veliki deo regiona Donjeck i Lugansk.

2024 © - Vesti online